-
M9+noctilux vs 5D II +50/1.2L
male porownanie tych 50tek
fotki robione z reki, ale nie o idelane trafienie w punkt tu chodzilo
ostrosci nei porownywalem
oba szkla wpelni otwarte
lux
Lka
lux
Lka
lux
Lka
lux
Lka
lux
Lka
-
dużo cieplejsze są te zdjęcia z leici, przez co milsze w odbiorze. Być może trzeba by wyrównać balans bieli w obu przypadkach.
Poza tym u noctiluxa zauważalne większy bokeh przez co bardziej plastyczny.
-
fajnie rysuje M9+noctilux - jak dla mnie zupelnie inny bokeh i znacznie cieplejsze barwy
-
lejka deklasuje canona, zresztą nic dziwnego, o wiele większe doświadczenie producenta w branży, no i, bądź co bądź - cena. Sam noctilux jest chyba 5x droższy od eLki ;)
Do tego inna konstrukcja i wszystko. Najfajniejsze jest porównanie wielkości tych 50'tek :mrgreen:
-
Szczerze? O ile w porównaniu obiektywów na 35mm Leica zmiatała po całości to tutaj nie w życiu bym nie kupił Leicy. Nie, że gorsza. Ale różnica jest tak niewielka (a ostrość zdecydowanie na plus dla canona), że po prostu jest to zwykłe przepłacanie kasy.
Podejrzewam też, że gdyby zdjęcia były opisane jako np. Nikon i Canon, nie byłoby aż takich zachwytów.
Za to to co Leica wyprawia na 35mm...codziennie zastanwiam sie czy nei sprzedać wszystkich aparatów i sobie nie kupić M9+35mm...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mario
male porownanie tych 50tek
fotki robione z reki, ale nie o idelane trafienie w punkt tu chodzilo
Szkoda,że nie ze statywu, bo kadry się trochę różnią. Nie wiem, czy widoczne różnice kolorystyczne nie wynikają z różnic w ilości światła :?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Szkoda,że nie ze statywu, bo kadry się trochę różnią. Nie wiem, czy widoczne różnice kolorystyczne nie wynikają z różnic w ilości światła :?
Myślę, że różnice w kolorach są tu najmniej ważne.
Otrzymany rysunek z tych szkieł natomiast jak najbardziej ma znaczenie. Rzecz subiektywna, ale dla mnie noctilux ma jakiś charakter.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Szczerze? O ile w porównaniu obiektywów na 35mm Leica zmiatała po całości to tutaj nie w życiu bym nie kupił Leicy. Nie, że gorsza. Ale różnica jest tak niewielka (a ostrość zdecydowanie na plus dla canona), że po prostu jest to zwykłe przepłacanie kasy.
Podejrzewam też, że gdyby zdjęcia były opisane jako np. Nikon i Canon, nie byłoby aż takich zachwytów.
Za to to co Leica wyprawia na 35mm...codziennie zastanwiam sie czy nei sprzedać wszystkich aparatów i sobie nie kupić M9+35mm...
mi tu, ale z taką różnicą, że mi by nie starczyło :mrgreen:
A różnica w tych szkłach jest, jak widać - w plastyce. Mi sie podoba to, ze mimo lepszego swiatla, leicowy obiektyw jest sporo mniejszy i dyskretniejszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Szczerze? O ile w porównaniu obiektywów na 35mm Leica zmiatała po całości ...
Czesc. Szczerze ? Nie czekaj już dłużej bo widzę, że cierpisz ;) . Po co się męczyć jak można praktycznie w każdej chwili stać się posiadaczem takiego zestawu (m9 + 35mm). Ja poszedłem na całość i nie dość, że opuściłem canona :D to jeszcze zanabyłem ten zestaw.
Do tego u sprawdzonego forumowego kolegi. Tak ! Na tym forum jest autoryzowany dealer Leiki :) . Nie żałuję żadnej złotówki. Dalmierz to system dla mnie. A przecież miałem 24mkII, 35L, 50L, 85L, 135L i TS-E 24mkII.
Przez to wszystko nie mam tylko samochodu :D .
Przepraszam za OT.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
allxages
Mimo, iż późno, jestem po weselu i ledwo patrzę na oczy, to różnicę widzę miażdżącą na korzyść Noctiluxa...