Czy komuś udało się ściągnąć trial tego pluginu ?
Opis jest bardzo interesujący.
W niektórych motywach nie potrzeba obiektywu z dużą "dziurą", aby mieć piękny bokeh.
Wersja do druku
Czy komuś udało się ściągnąć trial tego pluginu ?
Opis jest bardzo interesujący.
W niektórych motywach nie potrzeba obiektywu z dużą "dziurą", aby mieć piękny bokeh.
Mam wersje pierwszą, daje dość wymierny efekt. Osobiście wole sam wykonać obróbkę niż rzucać to na automat. Co do 2 nie wiem, nie wiem.
wymierny jak na pierwszą wersje, jak na automatyczne ustawienia. Fakt nie zdarzyło mi się uzyskać w 100% takiego efektu jaki bym chciał i zawsze dopieszczałem coś ręcznie. Ale może w 2 już jest lepiej.
A jak efekt obróbki graficznej może być "wymierny"? W jakich jednostkach miary go zmierzyłeś? :D
Słabe to jest, za dużo trzeba się bawić z jednym zdjęciem. Obiekt musi być zaznaczony bardzo dokładnie. Jak chcesz wyciągnąc jedno zdjęcie to można się pofatygować, przy większej ilości to już raczej mozolna praca.
Z drugiej strony zastanawiam się na ile jest możliwe zrobienie takiego plugina działającego w miarę automatycznie, który wykrywa ostre obiekty, a rozmywa bardziej to co już jest rozmyte.
Mówię tutaj o zdjęciu, które już ma bokeh. Nie wiem na ile da się coś takiego zaprogramować. Może jakimś wykrywaniem krawędzi. Wiadomo, że nie będzie idealnie z automatu, ale coś w stylu akcji do wyostrzania Janusza Body tylko ze znacznie bardziej skomplikowanym algorytmem. Po całej akcji robiłoby się ręczne poprawki, bo zaznaczanie tego samemu to jakaś masakra.
Jak najbardziej Cię zrozumiałem. Fragment zdjęcia, który jest tłem i ma bokeh wygląda niestety tak samo jak inny fragment pierwszoplanowy -- np. element karoserii samochodu albo skóry człowieka... też jest gładki, więc algorytm zaznaczy. To nie takie proste jak się wydaje, już dawno byłyby do tego automaty.