Witam,
Miałem okazję spędzić kilka dni na "US Open" więc postanowiłem podzielić się moja "twórczością" w tym temacie. Liczę na konstruktywną krytykę...a na początek trzy fotki.
Tommy Robredo
Clara Black
Bob Bryan
Wersja do druku
Witam,
Miałem okazję spędzić kilka dni na "US Open" więc postanowiłem podzielić się moja "twórczością" w tym temacie. Liczę na konstruktywną krytykę...a na początek trzy fotki.
Tommy Robredo
Clara Black
Bob Bryan
Woooow, też chcę! :)
Skoro mamy oceniać foto, to prośba o podstawowe dane: aparat, szkło, czas/przysłona/iso.
TAk tylko widać, że na drugim coś WB nie tak.
A jako zajadły fan tenisa dodam, że na korty aparatu nie zabieram, wolę mecz ;)
P.S. zaraz mam nadzieję, Djoko sklepie Vamosa i będzie cacy :mrgreen:
Jak dla mnie WB leży. Szczególnie na 2, ale na pozostałych też nie jest okej.
Jakieś takie blade, brakuje kontrastu, wyrazistości.
@bmfcker A ja zawsze myślałem, że oceniamy zdjęcia, a nie to, czy są zrobione 400D z 55-250 czy 200/1.8 na 1D...
Wiesz jak jest, jak leży balans, brak kontrastu i kolor nie ten to wiadomo, że to wina aparatu. Dlatego kurtuazyjnie pytam :mrgreen:
A serio, to info sprzętowe na forum o sprzęcie jest chyba normalne i składa się na całość możliwej oceny zdjęcia?
Tu widziałem parę grubych fot z USopen, wprawdzie robione dziadem 1d3 ale da się obejrzeć:twisted:
http://forums.dpreview.com/forums/re...6251834&page=1
Jak dla mnie wiadomo, że można to poprawić przy wołaniu RAWa/ w programie graficznym w jakieś pół minuty. Trzeba tylko chcieć.
A co do zdjęć, jeśli byłyby zrobione 400D byłyby w jakimkolwiek stopniu gorsze? :P
Dzięki za Wasze komentarze. Druga fotka robiona była tuż po zachodzie słońca, a że wszystko dookoła było niebieskie, wiec fota jest trochę zimna - ale właśnie taka oddaje właściwe światło panujące w tym momencie, więc jak dla mnie, jest OK. Co do kontrastu, to faktycznie troche leży, ale wszystko robiłem tylko w jp-gach, więc nie ma z czego wyciągać. Natomiast co do sprzętu, to nie ma tutaj żadnej tajemnicy, ale pod ocenę poddałem fotki a nie sprzęt, więc może skupmy sie na fotografiach:grin:....a pro po fotografii, to 3 następne mają jeden wspólny mianownik - co w oczach niektórych, może je dyskwalifikować.
Michael Llodra
Elena Dementieva
Bob Bryan
No nie róbmy draki! Focone 1Dmk4, czyli wiadomo na co zwalić :mrgreen:
Faktycznie w relacji widać było bardzo ostry cień, który sprawiał że np. jarzeniowa koszulka Nadala była rozpiętościowo nie do pogodzenia z jego cerą, a do tego bieganie z światła w taki cień było wyzwaniem dla mediów. Ten niebieski banner cwaniaków z JPM też nie pomagał. No, ale nawet w jpg przecież można to poprawić, żeby nie chłodziło oglądania...
Foty 1 i 3 powinny być w odrzutach. Dziwne kadry, ucięte kończyny...Elena...Elena ma fajne nogi, fajniejsze niż serwis niestety. Ten kadr imo lepiej albo z piłką, albo z cieniem dającym odniesienie.
Zazdroszczę możliwości oglądania turnieju. Czy przemieszczałeś się po trybunach bez problemu jako widz, czy z akredytacją?
P.S. warto ustawić C.Fn. na natywne ISO, połówkowe mocniej szumią