Witam. Zamierzam kupić szkiełko 70-200 L f4.0 . mam pytanie - jaki teleobiektyw do tego dokupić? Z tego , co się orientują są Canonowskie 1,4 x i 2x. Czy po założeniu spada światło ? Ja się ma to do ostrości przy max ogniskowej ?
Wersja do druku
Witam. Zamierzam kupić szkiełko 70-200 L f4.0 . mam pytanie - jaki teleobiektyw do tego dokupić? Z tego , co się orientują są Canonowskie 1,4 x i 2x. Czy po założeniu spada światło ? Ja się ma to do ostrości przy max ogniskowej ?
Telekonwerter chyba, co ? Z 2x nie będzie Ci działał auto focus właśnie przez zmniejszenie jasności. Z 1.4x podobno z tym szkłem spadek jakości jest minimalny co zamierzam niedługo sprawdzić :), światło Ci spadnie do f5.6 oczywiście.
Jestes tego pewien? :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Krzychu
Jestem. Ze szklem o jasności f8 potrafią ostrzyć tylko EOS'y 1 i 3 i to tylko środkowym czujnikiem AF. Do takich wynalazków trzeba mieć po prostu jasne szkła...
Czyli miales w reku 300D z podpietym 70-200 4L i TC 2x i sprawdziles ze nie dziala AF nawet na centralnym punkcie ostrosci?Cytat:
Tak - nie działa bo miałem ten TCCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Nie, a co ? Nie 300D ale inny korpus, analogowy i z lekko wyższej półki od 300D.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Cichy a co z Twoim Tamronem 70-300 ? Poszedł do żyda czy to był pożyczony ?
W sumie rzeczywiscie nie powinienem wnikac w korpus. Jak miales taki zestaw to nie mam wiecej pytan :)Cytat:
Ale podepne sie pod watek: Sigma 70-200 2.8 EX z TC Sigmy 2x - powinna dzialac?
A gówno prawda...Cytat:
Mam ten obiektyw, i z konwerterem 2x autofokus działa doskonale...
Jasność oczywiście siada też 2x - czyli do f8... teoretycznie. Bo w praktyce muszę ustawić korekcję -1EV.
Aha - mam konwerter Soligor :) - ale nie sądzę żeby orginał Canona był gorszy... (jest przecież 4x droższy).