witam kolegów!
proszę o poradę przy zakupie głowicy kulowej do 1000zł
to co na niej będzie... najcięższy zestaw to 5d Mk2 + grip + TC + 70-200 2,8 L
nogi to MF 055 PROB
Wersja do druku
witam kolegów!
proszę o poradę przy zakupie głowicy kulowej do 1000zł
to co na niej będzie... najcięższy zestaw to 5d Mk2 + grip + TC + 70-200 2,8 L
nogi to MF 055 PROB
Ta kwota starczy na Benro B1 lub lepiej B2, plus kilka dodatkowych płytek i powinno nawet coś zostać. Mam Benro B1, bardzo precyzyjnie wykonana, chodzi doskonale. Wieszam na niej 5Dm2 z gripem różnymi obiektywami (24-70/2,8L, 70-200/4L IS), najcięższy mój obiektyw to 35-350 i na tej głowicy nie ma problemów. Głowica spodobała mi się na tyle, że dokupiłem drugą identyczną do zestawu makro.
Ja też polecam benro. Mam ten sam statyw co Ty i benro B2 idealnie z nim współpracuje.
Nawet grubość jest taka sama jak plansza kolumny centralnej.
Masz rasowy statyw więc albo Benro B2 albo Manfrotto 498 RC2 - udźwig deklarowany 8kG z pewnością da radę.
Do twojego zestawu możesz wziąć większą np. Benro KS-2. Macałem obie i obie są super , kosztują podobnie. B-2 ma kulę 4,5cm , a KS-2 5,5cm i dwustopniową regulację. Zdecydowałem się na tą większą tym bardziej , że na e-bayu trafiłem ją za stówkę :-D
dzięki za informację :-) teraz mam głowice 3D MF... ale czuje, że to nie to ;-) w tym lub przyszłym tygodniu wybiore się i pomacam Benro B-1 lub B-2
a co myślicie o głowicach Giottos?
teraz przyszedł czas na głowice a później na inne nogi - lżejsze ;-)
głowica to 804RC2, długo sie ustawia to fakt, ale przy "postawieniu" 40D + 70-200/2,8 L to niestety sie "wygina" i trzeba od początku ustawić i wziąć poprawkę na uchyb... mam na myśli inny kadr niż poziomy... (przy pionowym wykorzystuje ring od obiektywu)
ewentualne spakowanie do plecaka głowicy sprawia problem (muszę poodkręcać "rączki" od głowicy) i sporo miejsca zajmuje :-(
jeżeli nikt więcej nie bedzie pisał, to proszę o administratora o usunięcie wątku.
pozdrawiam :-)