Pytanie do mądrzejszych niż ja:-D, ile swiatła zabiera filtr szary ND8x a ile polar kołowy? (generalnie chodzi mi o wpływ na czas naśwetlania)
Wersja do druku
Pytanie do mądrzejszych niż ja:-D, ile swiatła zabiera filtr szary ND8x a ile polar kołowy? (generalnie chodzi mi o wpływ na czas naśwetlania)
Polar 2EV
czyżby google znowu wyłączyli?
ND8 to 8 razy mniej światła czyli 2 do potęgi 3 czyli 3 EV czyli 3 pełne przysłony.
Polary różnie od. 1.5 EV do nawet 2.5 EV. Zwykle podają w dokumentacji. :-)
A ja jeszcze zadam pytanie: Jak jest napisane, że filtr ma przepuszczalność światła np. 99% - bo takie dane podaje producent, to ile to jest EV? Czy tego nie da rady przeliczyć na EV?
to znaczy, że możesz to pominąć
to jakiś UV czy Skylight
To znaczy, że producenci oszukują.
Najlepsze filtry to filtry z powłokami bo redukują odbicia = przepuszczają WIĘCEJ światła pzrez szkło. Najczęściej powłoki robi się z fluorku magnezu (MgF2), dwutlenku krzemu (SiO2) albo dwutlenku Tytanu (TiO2). Grubość tych warstw jest istotna bo fale odbite od granicy powietrze-warstwa i warstwa-szkło powinny się wygaszać wzajemnie czyli być przesunięte w fazie o 180°. Grubość warstwy musi być nieparzystą wielokrotnością jednej czwartej długości fali. Dwutlenek magnezu najsilniej działa na długości fal 400 do 750 nanometrów. Jedna warstwa MgF2 to dla kąta padania 0° średnio 1.5% ODBICIA i ok. 2.5% dla kąta 45°
Uwaga: szkło BEZ POWŁOK na dzień dobry odbija ok 4.25% światła. Dobre szkło optyczne. Okienne powyżej 5%.
Powinni Ci płacić za te posty..
Panowie, dziękuję bardzo za klarowne wyłożenie tematu :)