Pytanie o łapanie ostrości w 50D ....
Witam.
Jak ktoś miał ładnie napisane w sygnaturce - pytasz....wstydzisz się raz, nie pytasz....wstydzisz się całe życie. A więc pytam i już się wstydzę ale jak już kiedyś wspominałem - dopiero zaczynam przygodę....irytuje mnie ta rzecz. Mam Canona 50D. Przykładowo - chciałem dziś córce porobić kilka ładnych zdjęć na huśtawce. Godzina 17:30, błękitne niebo, złote kolorki słoneczka. Wszystko pięknie ładnie ale....często działo się tak że ostrość łapało na bocznych słupkach ( podtrzymujących konstrukcję - które były bliżej mnie ) niż na córce. Nie ukrywam, że sprawa irytująca. Wiem, że to moja wina i czegoś nie wiem, albo nie potrafię i dlatego pytam. Czy jest to kwestia ustawienia trybu AF ? Chodzi mi o trzy możliwości jakie są : One shot, AI focus, AI servo. Wiem, że np 1 z nich służy do łapania nieruchomego "celu" a servo do ruchomego. Jeśli więc, córka zasówa na huśtawce teoretycznie powinienem mieć ustawionego serwo....i tu właśnie pojawia się problem o którym piszę. Bardzo często łapie ostrość na bocznych elementach np. podpory, łańcuchy itp a nie na niej. Gdzie robię błąd ?
Pozdrawiam.