-
przeskok z 450d na 40d
witam :) jestem szczęśliwą posiadaczką 450d, ale ceny na all używanych body 40d strasznie kuszą. powiedźcie czy jest sens zrobić taką operację jak w temacie? duża różnica będzie ? słyszałam że lepiej radzi sobie z szumami i af sprawniejszy i szybszy. a może ktoś zrobił taką zmianę lub podobną? pomóżcie :) pozdrawiam,
-
nie ma sensu, bardziej zmianę zobaczysz jak kupisz dobre szkło, albo 5D :)
-
Lepiej wskoczyć na 500D, więcej detalu, lepsze zachowanie na wyższych czułościach. A taki wolny to on znowu nie jest ;)
-
Ja taki przeskok zrobiłem ok 2 lata temu. Różnica to przede wszystkim:
40D to body które leży w dłoni - 450D to plastikowa zabaweczka.
AF szybszy - przynajmniej mi się tak zdawało.
Jakość obrazka zdecydowanie lepsza z 40D
W 450D podobała mi się jedna rzecz której brak w 40D. Parametry zmieniało się na głównym wyświetlaczu a w 40D na górnym. Po przesiadce ciężko się było przyzwyczaić Trzeba trzymać aparat drugą ręką albo wyginać paluchy :)
-
ja też zmieniłem rok temu 450-tke na 40-stkę.
Jakość zdjęć na tych samych obiektywach zupełnie inna (na korzyść),
w zależności jakie masz dłonie - będzie ci wygodnie lub nie, w zależności jakie obiektywy - to samo,
Według mnie 40-stka jest:
- szybszy AF - szczególnie środkowy punkt (porównując z tymi samymi obiektywami)
- dużo szybsze zdjęcia seryjne (sport, ptaki, samoloty)
- lepsza ergonomia ustawiaczy
- gorszy wyświetlacz i LV
- mocniejszy
- cięższy
- trzeba mieć większą torbę/plecak
pozdr.
s.
-
W jakości zdjęć różnicę trudno zauważyć. Inaczej leży w dłoni.
Ma zdecydowanie lepszą ergonomię.
Moim zdaniem nie warto (chyba że 450d jest zdecydowanie za mały i nie wygodny).
-
Zdecydowanie warto robić krok do przodu a 40D to bardzo dobry aparat (posiadam).
Jest tylko jedno ALE.... lepiej poczekać dozbierać i kupić 5D
-
I jeszcze dozbierac i kupic 1Ds MK3 itp itd. Jesli sie przymierzasz to zmien body, bo to zupelnie inna maszyna. Nie mowie o jakosci obrazu, ale o samym aparacie. To jest aparat, a nie zabawka.
-
myślę, że powinnaś jeszcze napisać jakie szkiełka posiadasz i co najczęściej fotografujesz.
za dprevieww recenzji 450D: "The new sensor is superb, and from a resolution point of view puts the EOS 40D to shame without losing any of the high ISO performance that has been Canon's trump card for so long."
-
posiadam jedynie obiektyw 50/1.4 i najczęsciej fotografuję ludzi