Czy da sie w ten sposób uszkodzić matryce ?
Tak sobie czytam instrukcję do aparatu (5DII) i gdzieś na końcu w "Środkach ostrożności" jest napisane żeby nie zostawiać aparatu z obiektywem skierowanym w kierunku słońca na dłuższy czas bo może to do pożaru doprowadzić :D /ze zdjętym dekielkiem :)/
Zainteresowało mnie to bo robiłem dziś zdjęcia zachodu słońca w live view i tak z dobre 10-15 sekund prosto na matryce mi obiektyw te promienie skupiał. Jak sobie przypomnę jak się czasem przygrzałem lupą do powiększania w rękę to aż mnie skręca jak sobie pomyślę że takie ciepełko ląduje na matrycy dopiero co zakupionego aparatu :shock: Ja wiem, obiektyw to nie lupa ale i obiektyw skupia w którymś momencie i miejscu te promienie.
Trochę poczytałem o tej kwestii i różnie ludzie piszą. Jedni straszą, inni nie widza problemu. Bez live view po drodze jest lustro i migawka więc nie ma się chyba czym martwić. Ale jak się lustro podniesie to już sam nie wiem..
Wiem jedno, od dziś za każdym razem jak będę kierował obiektyw w kierunku słońca będę o tym pamiętał. Kwestia tylko czy jest się czym przejmować?
Chętnie usłyszę jakieś opinie na ten temat.
Pozdrawiam
Łukasz.
ps. pewnie gdzieś już na tym forum było o tym ale szukałem i nie znalazłem (o ja zły i niedobry)