wiem,że takie głupie pytanie,ale mam go 2 dni
i chciałbym wiedzieć
Slyszałem o 'back focusach' i 'front focusach'
jaki zrobić najprostszy test na ostrość ?
Pozdr
Wersja do druku
wiem,że takie głupie pytanie,ale mam go 2 dni
i chciałbym wiedzieć
Slyszałem o 'back focusach' i 'front focusach'
jaki zrobić najprostszy test na ostrość ?
Pozdr
Mysle, ze nie ma co sobie zawracac tym glowy 2 dni po zakupie. Najpierw trzeba sie aparatu nauczyc, zeby moc zdiagnozowac takie usterki.
A jak nie masz co robic to skorzystaj z funkcji szukaj, tam znajdziesz wszytsko co potrzebne do testow.
NAJpierwsze co zrób to przestudiuj instrukcję...ze dwa razy na dodatek...
a później zacznij robić zdjęcia...
a niektóymi rzeczami co wyczytasz na forum się nie przejmuj ;)
ja żałuję że tak nie zrobiłem...
test na BF/FF to zdaje sie jakas kartka ze skala milimetrowa, ktora focisz pod katem 45 stopni i sprawdzasz na zdjeciu, czy ostrosc poszla tam gdzie mierzyles.
wzorzec karty, jesli sie nie myle, mozesz znalezc na http://forum.nikon.org.pl
ale czy rzeczywiscie chce Ci sie to robic?
strzel kilka zdjec i popatrz czy ostrosc trafia tam gdzie trzeba. jesli tak, to po co sie stresowac sztucznymi testami?
w ramach sprawdzenia, czy 20D jest w pelni sprawny mozesz ew. sprawdzic dead i hot piksele. inne testy jakos mi do glowy nie przychodza. wez po prostu aparat w teren i porob zdjecia.
Popieram akustyka. Jeżeli zadowoli Cię jakość zdjęć to odpuść sobie testy po których nabawisz się najwyżej bólu głowy. W myśl zasady "czego oczy nie widzą..."
a tak szczerze mowiac - mam 10D od ponad roku, uzywam wymiennie 5 szkielek, z czego 3 maja AF i jeszcze mi do glowy nie przyszlo robic jakies testy na BF/FF. odpukac, trafiam nimi tam gdzie trzeba jak przychodzi do robienia zdjec w naturze - i tyle mnie interesuje. moze na syntetycznych testach conieco by mi wyszlo... ale u mnie dziala ta zasada co Robson01 zacytowal :)
witam wszystkich
to ja sie pdepne pod temat:
bo za niedlugo bede odbieral canona 20d, co sprawdzic przed kupnem zeby sie nie nadziac?Mam jeszcze obiektyw 17-40 f4 L i speedlita 580?Czy sa jakies problemy przy wspolpracy tych rzeczy?
pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi
Nie ma absolutnie zadnych problemow! Testowanie aparatu polecamjednak zrobic na kilku szklach chyba, ze jestes pewien swojego 17-40. Ponad to przed kupnem mozesz jedynie sprawdzic podstawowe funkcje i stan techniczny z zewnatrz. Ew. niedoskonalosci wychodza niestety w praniu.Cytat:
Zamieszczone przez electron
Weź jasne tele* i popstrykaj na pełnej dziurze uważając na czasyCytat:
Zamieszczone przez Canon_20D
Ogniskowa (mm) pomnożona przez 1.6 równa się najdłuższy czas (1/s).
* 85/1.8; 100/2; lub 135L :) <- tu już widać DOSŁOWNIE na ekranie LCD, że ostrość nie trafia.
OT: Co do twojego siga: ja musiałbym dopisać i jeszcze trace! ;-)
a co i jak sprawdzić w uzywanym 20D ??