Heliosy- ostrość i bokeh w poszczególnych wersjach
Witam!
Mam pytanie odnośnie obiektywów Helios 44M. Słyszałem, że pomiędzy kolejnymi wersjami są dość duże różnice. Czy nowsze wersję są znacznie ostrzejsze od starszych? Czy nowsze wersje mają gorszy bokeh? Mój kolega posiada Heliosa 44M-2 i bokeh ma genialny, jednak nie wiem czy przez to że im nowszy, im będzie miał więcej warstw ochronnych tym nie będzie ten bokeh pogorszony. Mam zamiar kupić jeden z modeli tego Heliosa, jednak zależy mi na tym aby mieć dobrą ostrość nie tracąc tego specyficznego bokehu.
Pozdrawiam!
M42 różnice między Heliosami: 2/58 22-2, 44M, 44-M-4
Hej,
dostałem ostatnio w swoje łapska trzy heliosy 2/58: 44-2 (napis "helios" jeszcze cyrylicą), 44-M i 44-M-4. Póki co nie mogę sam ich sprawdzić ze względu na brak przejściówki M42-EOS, dlatego pytam Sz. Forumowiczów, czy ktoś miał z tymi trzema modelami do czynienia? Jeżeli tak, to czym się różnią (mam na miyśli jakość zdjęć, bokeh itd, nie budowę, czy zastosowane rozwiązania). Słowem: z którego z nich zdjęcia wychodzą najładniejsze? A może ktoś powie dodatkowo, jak względem zdjęć te szkiełka mają się do EF 1.8/50?