-
Canon 550D w zestawie
Witam wszystkich.
Mam zamiar kupić Canona 550D,natomiast mam dylemat z jakim szkłem go wybrać,czy z 18 - 135 mm IS,czy z 18 - 55 mm IS.Sprzęt będę brał na raty w sklepie,gdzie są tylko takie opcje do wyboru,wiec w najbliższym czasie raczej nie będę mógł kupić jakiegoś lepszego szkła,ale po roku,półtorej będę chciał któryś z nich uzupełnić lepszym szkłem,dlatego proszę o poradę,które z tych podstawowych szkieł będzie lepsze na start,do nauki fotografowania.Aparat będę używał do fotografowania w warunkach domowych(dziecko,domowe uroczystości itp.),oraz wyjazdy po za miasto spacery itp.Proszę o poradę które szkło wybrać oraz ewentualnie o propozycję co można by było kupić nastepnego do uzupełnienia.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
-
Weź z tym dłuższym kitem 18-135, kit to kit jakościowo będziesz miał zapewne to samo ale dłuższe ogniskowe...A co potem hmmm...napewno coś porządnego i ostrego zamiast kita a nie uzupełnianie go. Tamron który jest tak chwalony na forum 17-50 albo 24-70? Jakaś sigma 24-70? A może będziesz miał więcej niż ok 1000zł na porządne szkiełko? Jeśli tak to może 24-105L? Wnioskuje z Twojej wypowiedzi, że takie 24-105 wystarczyłoby Ci zupełnie i nie potrzebowałbyś innego szkła.
-
Kupowanie do cropa jednego jedynego szkła, które zaczyna się od 24mm jest moim zdaniem bez sensu.
-
Dla kogoś kto potrzebuje fotografować dziecko, domowe uroczystości i na spacery? Mi się wydaje, że na cropie miałby właśnie dość duże przybliżenie i że by wystarczyło.
Ewentualnie niech sobie kupi 17-50 i używke 70-200 f4. Cenowo będzie to samo a zakres większy, od 17mm i przy lepszym świetle 17-50.
-
A mi się właśnie wydaje, że na spacerze to ładny widok ktoś może chcieć sfotografować.
-
24mm na cropie to odpowiednik 38,4mm - czyli bardziej wąsko niż we wszystkich starych kompaktach (nie wspominając o nowych reklamowanych jako szerokokątne). Doradzanie komuś początkującemu 24-105 jako jedyny obiektyw nie jest dobre. Jeżeli już to 15-85.
-
jak chcesz startować z kitem, weź 18-135 to zdecydowanie lepszy wybór niż 18-55. Natomiast jeśli mają luzem jakieś inne obiektywy to zdecydowanie lepiej wybrać 550D + kit18-55 i dobrać do tego jakąś Sigmę 70-300 F4-5.6 albo Canon EF-S 55-250 F4-5,6, wyjdzie Ci cena taka jak za zestaw z 18-135 więc rozważ to.
-
W miejsce 18-135 lepiej weź 18-55 + 85 1.8, będziesz miał uniwersalnie i w razie potrzeby jasno :)
-
Dziękuję za odpowiedzi,teraz mam już troche "rozjaśnione":-D co i jak,chociaż zastanawiam się też nad opcją C 500D i lepszego szkła,pewnie kombinuję jak koń pod góre,ale niektóre typy tak mają:mrgreen:
-
No na 500D zaoszczędzisz sporo, bo jego cena spadła teraz na 2200 z kitem, więc w cenie 550D + 18-135 można dobrać do tej 500 jakieś porządne szkło, a wielkiego przeskoku z 500 na 550 nie ma.