-
Pejzaż górski - polar
Witam, moje pytanie będzie krótkie - w jaki sposób poprawić kontrast zdjęcia, na przykład takiego:
http://picasaweb.google.com/rosimo66...80251408621058
wykonanego w górach w warunkach mniejszej przejrzystości powietrza? Stosowanie polara? A może inny filtr? Proszę o podpowiedź.
-
Radzilbym szary filtr polowkowy o bardzo plynnym przejsciu.
-
Generalnie to polar nic nie pomoże na zachmurzone niebo. Generalnie polar daje najlepsze efekty nie dość że na "niebieskim" niebie ale jeszcze odpowienio ustawiony w stosunku do słońca.
W tym przypadku, tak jak napisał RomanS, najlepiej zdałby egzamin szary filtr połówkowy. Powiedziałbym natomiast, że taki o "ostrym" przejściu i najlepiej jeszcze Cokin, coby nie mieć zawsze podziału 50:50.
-
jak kolega napisał wyżej [RomanS]
filtr połówkowy szary-gradacyjny i powinno być dużo lepiej :)
a reszta to kwestia umiejętności obróbki :)
-
Filtr polaryzacyjny to super sprawa do górskich widoczków. Nie tylko niebieskie niebo i białe chmurki, ale i bardzo żywe kolory zieleni na trawie, drzewach (szczególnie liściastych), lub żółtoczerwone barwy jesieni. Tylko że do filtra polaryzacyjnego musi być bezchmurne niebo, chociaż częściowo. Przy zachmurzeniu całkowitym światło jest tak rozproszone, że polar nie daje żadnego efektu i tylko zabiera światło.
-
Tutaj by wystarczył RAW..
-
w tym wypadku niewiele da się zrobić, bo tu brak przejrzystości powietrza dał ten brak kontrastu
jakbyś robił na czarno-białym filmie, poleciłbym filtr pomarańczowy
więc wiele się nie wymyśli
-
szara polowka z miekkim przejsciem + zabawa z rawem (kontrasty w swiatlach i cieniach, swiatlo wypelniajace)
-
Mogę prosić o podpowiedź co do konkretnewgo filtra, tj. ew. firmy i przede wszystkim oznaczenia? Nigdy nie stosowałem szarych połówek, a w opisach sklepowych są np. filtry szare, ale brak dalszego wskazania, czy sa to filtry połówkowe, czy szare, ale nie połówkowe.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, myślę o filtrze nakręcanym na gwint (bez przejściówek), nie przeszkada mi podział kadru 1/2, dlatego prosze nie wskazywać prostokątnych filtrów firmy Cookin
-
http://www.optyczne.pl/index.php?poradniki=37&roz=1
wybo jest spory od bardzo drogich heliopanow i b&W po hoya- najlepszy stosunek ceny do jakosci; podstawowa sprawa to musisz wybrac dla siebei krotnosc filtra