Cyfrówka z dobrym auto <2000 zł
Ojciec chce kupić cyfrówkę, powiedzmy (granice płynne w obie strony) do 2000 zł.
Wcześniej miał Lumixa DMC-FZ5, ale nie był zadowolony z jakości zdjęć, o filmach nie wspominając. Ostatnio miał okazję popstrykać EOSem 450D i mu się spodobało, więc od razu uznał, że chce lustrzankę. Lekko mu to wyperswadowałem, bo nie wykorzysta ani możliwości wymiennej optyki ani ustawień manualnych, wszystko i tak pstryka na automacie (aczkolwiek jakaś prosta lustrzanka z dobrym automatem nie byłaby zła, od czasu do czasu bym mu mógł ukraść i się pobawić :D).
A więc czego szukam:
Cyfrówki która zrobi dobre zdjęcia na automatycznych ustawieniach (zarówno panorama, jak i zdjęcia nocne, portret, ruch, makro), preferowany wysoki zoom i dobry antishake. Rozmiar nie ma znaczenia, akceptowane zarówno kompakty, jak i lustrzanki. Cena - tyle ile warto wydać, zakładam, że raczej nie więcej jak 2000 zł
Aha, jeszcze jedno - jedyna słuszna firma to Canon...
Moje typy:
Canon SX1 IS
Canon EOS 1000D
Canon G11
Nie wiem czy na rynku są jakieś inne/nowsze konstrukcje warte uwagi, możecie doradzić? Wiem, że każdy z wylistowanych aparatów jest zupełnie różny. Wydaje mi się, że najodpowiedniejszy z tej grupy będzie SX1. Czy ma on już jakiegoś następcę? To chyba dość "stary" aparat.