WITAM!!!
Proszę o poradę, który obiektywmam wybrać do portretu - CANON 50 1.4 czy CANON 85 1.8 . Mój aparat to CANON 450D. Posiadam już obiektyw Tamron 28-75...
Wersja do druku
WITAM!!!
Proszę o poradę, który obiektywmam wybrać do portretu - CANON 50 1.4 czy CANON 85 1.8 . Mój aparat to CANON 450D. Posiadam już obiektyw Tamron 28-75...
Ustaw obiektyw na 50mm i na 75mm (najbliżej 85) i popstrykaj portrety. Zobacz, która ogniskowa bardziej Ci leży. Moim zdaniem 85mm nieco bardziej się do portretów nadaje.
na cropie zdecydowanie 50tka. 85 to wychodz prawie 135 na FF czyli nie we wszystkich przypadkach super do portrety. Do bardzo bardzo ciasnych portertow ok, ale jak bys chcial focic w domu to zeby glowe objac to musisz min. 2-3 metry odjesc od osoby. Wg mnie 50tka na cropa. 85tka ma sens ale bardziej na FF
dziesięć stron wątku sie zrobi a Ty Autorze guzik z tego będziesz wiedział ;)
Kup sobie używanego 85 1.8
jak nie spasuje to sprzedaż i kupisz 50
tyle ;)
hmm a ja uważam że 35 na FF najlepsze;)
do portretu!
85/1.8 pod każdym względem - jakości wykonania, obrazka, szybkości, trwałości, ceny. Doskonale uzupełni Tamrona.
Używam 85/1,8 z 400D i powiem krótko - wymiata. Niestety w mieszkaniu tylko ciasne portrety. Do pomieszczeń mam 28/1,8. 50-tki nie znam więc się nie wypowiadam.
Żeby świadomie operować głębią ostrości na pełnym otworze, naprawdę trzeba mieć fach w łapie. Porobiłem trochę zdjęć zarówno 85/1.8 jak i 50/1.8. Chwała tym obiektywom, że są jasne i czasem skorzystasz z pełnego światła. Ale dla mnie, totalnego amatora to wyzwanie. Na Twoim miejscu kupiłbym na próbę używanego 85 mm i plastikową pięćdziesiątkę.
Dopóki sam nie spróbujesz, nikt Ci nie pomoże.