Witam
Jakie ustawienie w apracie polecacie (i dlaczego) - sRGB czy Adobe RGB? Z tego co się dowiedziałem, to Adobe RGB ma większy zakres kolorów...
Wersja do druku
Witam
Jakie ustawienie w apracie polecacie (i dlaczego) - sRGB czy Adobe RGB? Z tego co się dowiedziałem, to Adobe RGB ma większy zakres kolorów...
Jak twoijm celem są wydruki to Adobe RGB jeśli galeryjka w kompie to może być sRGB. IMHO lepiej w Adobe bo masz większy zakres a zawsze możesz zmienić przestrzeń kolorów na mniejszą. W 2 strone tzn sRGB -> Adobe RGB to już trochę gorzej.Cytat:
Zamieszczone przez tomurbanowicz
Powyższe uwagi nie dotyczą RAW bo tu przestrzeń określasz podczas obróbki na kompie i wtedy tak samo wydruk Adobe, komp sRGB.
Zapomniałem dodać co do wydruków że dużo driverów drukarek jest profilowancych pod sRGB...tak że sam sprawdź ze swoją drukarką co wychodzi lepiej. Ja polecam kalibrację drukarki i wydruk pod konkretny profil (drukarki) za zdjęcia w Adobe RGB w szopie masz opcej "Print with Preview" i tam to ustawiasz (nie zapomnij ustawić driver na neutralnych parametrach (kontrast, saturacja itp) a najlepiej jeśli jest taka możliwość wyłącz zarządzanie kolorem z poziomu drivera drukarki).
Czy powyższe uwagi dotyczą też odbitek czy tylko wydruków?
Jak masz profil do konkretnego labu to też lepiej w Adobe RGB. Tzn. w kompie Adobe RGB przetwarzasz na profil konkretnego labu i takie fotki dajesz do wywołania z zaznaczeniem BEZ OBRÓBKI.Cytat:
Zamieszczone przez ukasz
Generalnie wygląda to tak że wszelkie edycje na kompie robisz pod Adobe RGB i ostatnią rzeczą jest zapisanie pod profilem labu.
Jak nie masz profilu to tylko można spróbować dać jakieś wzorcowe zdjęcie zrobione w 2 profilach i porównać.
http://www.cdrom.pl/index.php?title=...fotolab%C3%B3wCytat:
Zamieszczone przez ukasz
Wynika z tego, że zdjęcie w Adobe RGB będzie miało "szersze widmo" kolorów. Dlaczego więc tyle samo zajmuje? (Powinno chyba ciut więcej zajmować...)
nie powinno, kolor caly czas jest w RGB w 8 bitach (jpg)
Czyli jednym słowem zalecacie zmianę z sRGB na Adobe?
Przecież wyjaśniłem że jak do wydruku to Adobe jak tylko do kompa to sRGB ( po co tracić czas na konwersje) a najlepiej to RAW i korzystać w pełni z DSLR :-) ...Cytat:
Zamieszczone przez tomurbanowicz