Jaki rozmiar zdjecia do labu?
Witam
Nie wiem w jakim dziale powinienem umiescic to pytanie wiec prosze o przeniesienie jezeli sie pomylilem. Moje pytanie dotyczy przygotowania rozmiaru zdjecia przed wydrukiem w labie. Znalazlem w necie kilka stron i wiem o kalibracji monitora , profilach ICC jednak nie rozumie czy musze zmieniac rozmiar zdjecia cazy nie?. Bede zamawial wydruki w adorama.com maja tam tabele i np: optymalne parametry zdjecia o wymiarach 8x10cali przy 300dpi powinno miec 3000x2400 pikseli i teraz nie wiem co robic. Moja puszka (canon 40d) wypluwa zdjecia o rozdzielczosci 3888x2592 przy 240dpi w PS'e zmieniam na 300dpi i rozmiar sie zmienia na 4860x3240 przy 300dpi. I teraz mam pytanie czy wyslac im zdjecia o takiej najwiekszej rozdzielczosci czy trzeba zmniejszyc rozdzielczosc do tych 3000x2400 przy 300dpi zeby nie stracic jakosci wydruku???
Mam jeszcze pytanie dotyczace bialej ramki. Czy zdjecie musi miec juz rozmiar z ramka czy jak????
wiem ze moze moje pytania sa glupkowate ale naprawde nie moge wyszukac odpowiedzi w sieci dzieki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich grupowiczow