Witam!
Chyba - tak mi się wydaje iż najlepiej ustawić na maxa (7), lecz pytanie, czy nie jest to kosztem jakości obrazu?
Wersja do druku
Witam!
Chyba - tak mi się wydaje iż najlepiej ustawić na maxa (7), lecz pytanie, czy nie jest to kosztem jakości obrazu?
Przy RAW to nie ma znaczenia.
Przy jpg lepiej ustawić trochę niższy np. 3.
Przy RAW nie ma znaczenia? Ja mam na myśli ustawienie w menu aparatu, gdzie są trzy tryby użytkownika (kontrast, odcień, ostrość i coś jeszcze)... to tam ostrość mam na 5...
wiem że raw to surowe dane ale myslałem że jest jakiś wpływ na to.
ma taki, że i tak możesz to zmienić w DPP
.
Raw to obraz tego, co zarejestrowała matryca.
Jpeg z puszki to konwersja tego rawa do formatu jpeg, z parametrami takimi jak ostrość, nasycenie barw itd. jak sobie ustawiłeś w puszce.
Jpeg z DPP to konwersja tego rawa do formatu jpeg, z parametrami takimi jak ostrość, nasycenie barw itd. jak sobie ustawiłeś w DPP. DPP bierze domyślne ustawienia z puszki.
To raczej banalne do zrozumienia jest.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Osobiście używem w puszce nastawu sharpness 6 - celem lepszego wstępnego oszacowania ostrości na LCD puszki. Z lenistwa często zostawiam ten poziom sharpness w DPP - w większości wypadków jest ok, niezależnie od warunków świetlnych i ISO.
Tak naprawdę to przy dobrze naświetlonych zdjęciach z "suwakowych" parametrów, na oko koryguję najczęściej tylko stopień redukcji szumów.
max 4.
W RAW zadne ustawienia nie maja znaczenia.