-
450D który wybrać?
Witam!
Prosiłbym o pomoc.
Córka na osiemnastkę zarzyczyła sobie 450D.
Wygrzebałem dwie opcje
http://www.allegro.pl/item976657065_...4gb_torba.html
http://torian.pl/show.php5?id=1023
Pomóżcie wybrać, wiadomo, że skłaniałbym się do tańszej, ale nie mam pojęcia co to jest IS które jest przy droższej opcji w większym obiektywie.
Pozdrawiam
-
Zdecydowanie zestaw z Canonem 55-250 IS, to po prostu lepsze szkło od tej sigmy.
IS to stabilizacja obrazu, która pozwala zrobić nieporuszone zdjęcie przy dłuższym czasie naświetlania ---> przydatna rzecz.
-
-
Dokładnie bierz Canona , córa z pewnością będzie zadowolona.
-
Osobiscie wybralbym raczej druga opcje..
IS = image stabilizer - czyli stabilizacja obrazu, pomocne przy fotografowaniu z dluzszymi czasami niz wskazywalaby "logika". Tak w skrocie.
Osobiscie jednak wybralbym nieco inna opcje: 450D + 18-55IS + karta np. 4GB Sandisk + lampa blyskowa [ np. Nissin Di622 ]. Budzet mniej wiecej podobny, a zdjecia jakosciowo moga zyskac. Ewentualnie w zamiast 18-55 IS np. Tamron 17-50, ale tu potrzebowalbys juz pomocy w wybraniu dobrej sztuki. Ewentualnie do 18-55 IS dokupic staloogniskowy 50/1.8 Canona. Taki zestaw bylby juz naprawde fajny na poczatek
450d = 1690 zł
18-55 IS = 335 zł
lampa Nissin = 449 zł
karta 4GB Sandisk = 69 zł
razem: 2543 zł [ ceny z d-photo.pl ]
+ew. Canon 50/1.8 = 410 zł
-
Jak córa wie co robi to lepiej dać jej kasę i niech sobie rozporządza do woli. I najpierw kit z IS, a później ewentualnie inne szkło/lampa.
-
-
Nic odkrywczego nie powiem. Zdecydowanie bramka nr 2. To prosty wybór.
-
namów Córkę na 500D z kitem IS... a na szkło 55-200 dasz jej na imieniny - wydaje mi się że body posłuży Jej dłużej więc może warto dorzucić parę groszy za filmy GD i lepszy DIGIC
-
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Córka będzie robiła pierwsze kroki z lustrzanką. Ktoś ze znajomych poradził jej ten aparat ze względu na cenę i prostotę obsługi. Nie upierałbym się, że ma to być ten model. Może być 500 lub 550 (będzie wtedy większa niespodzianka), tylko ktoś musi mi doradzić co byłoby lepsze dla zupełnego laika. Budżet na prezent wynosi około 4000pln, ale musi się w tym zmieścić dobra torba lub plecak i chciała też fisheye, a widzę na stronie d-photo samyanga za 835pln. Myślę, że macie rację, że na początek wystarczy jej kitowy obiektyw (+ fisheye na którym jej zależy), a dodatkowy obiektyw może dostać później.
Dziękuję za wszystkie wskazówki i czekam na więcej
Pozdrawiam