Witam zastanawiam się nad zakupem obiektywu tamron 55-200 ale trochę odstrasza mnie brak stabilizacji. Związku z tym mam pytanie czy przy 200 będzie problem ze zrobieniem bez poruszenia ??
Wersja do druku
Witam zastanawiam się nad zakupem obiektywu tamron 55-200 ale trochę odstrasza mnie brak stabilizacji. Związku z tym mam pytanie czy przy 200 będzie problem ze zrobieniem bez poruszenia ??
nie jeżeli dobierzesz odpowiednio krotki czas migawki
Wg książkowej zasady czas bezpieczny do utrzymania większości zdjęć ostrych to odwrotność ogniskowej (dla 200 jest to 1/200, ale zasada została ustanowiona dla pełnej klatki, więc na cropie wychodzi 1/320). Jeśli będziesz fotografował w dobrych warunkach oświetleniowych, to zasadniczo powinien się sprawdzić.
Jednak z doświadczenia ci powiem, że takie ogniskowe i takie światło bez stabilizacji to trudne w obyciu połączenie. Osobiście nie zamieniłbym swojego 55-250 na żaden obiektyw klasy niższej, niż 70-200/2.8, lub 70-200/4IS, bo zwyczajnie nie dałbym rady utrzymywać bezpiecznych czasów. Więc jeśli tylko możesz - bierz 55-250. lepszego tele w tym przedziale cenowym nie ma.
MatusP - kompleksowa odpowiedź... super
Troszkę nie w temacie głównego posta, ale raczej w nawiązaniu do twojej odpowiedzi, gdybyś mógł wybrać pomiędzy 70-200/2.8 lub 70-200/4IS co byś wybrał ?
(załóżmy że nie ma różnicy w cenie)
pzdr,
Fly pytał, co bym wybrał: nie mam pojęcia :) I w sumie się cieszę, że nie muszę stać przed takimi wyborami. A gdyby przyszło mi zmieniać tele, to pewnie trafiłoby na Tamrona 70-200.