Cytat:
Witam zakupiłem canona 50d ( czekam na jego przyjazd ) . Do tego poluje na szkło - waham się między Tamronem 28-75 a canonem 85/1.8 .
to tak jakbys wahal sie w restauracji wybierajac pomiedzy schabowym z papusta a np sushi.
to sa niepotrownywalne obiektywy.
28-75 jest podstawowym zoomem do formatu FF, 85 - jest obiektywem dosc specjalistycznym , glownie portretowym. jesli zamierzarz robic w zasadzie jeden gatunek zdjec portrtowe i t.p. to 85 jest odpowiedni.
w celach uniwersalnych oczywiscie zoom, z tym ze dla aps-c nie jest to zoom rzeczywiscie podstawowy. Bedzie brakowac szerokiego kata - z tym ze bardzo czesto brak tego kata bedziesz mogl wygodnie skompensowac podwojnym zdjeciem skladajac je panoramicznie. Np pejzaz , wszelkie sceny statyczne - nawet wynik bedzie lepszy niz z szerokiego kata . Fotografujac wnetrza z poruszajacymi sie ludzmi , imprezy nie bedzie to latwe.
Czy brales pod uwage ew tamrona 17-50 ? w dodatku jest wercja ze stabilizacja - ale i bez staibilzacji jest znakomitym obiektywem podstawowym.
Cytat:
1. Jak wygląda porównanie tych szkieł jeśli chodzi o optykę ( ostrość , odwzorowanie kolorów ) .
rozdzilczosc obydwu szkiel jest wystrczajaco dobra dla cyfry.
oczywiscie stalka ma wyzsza , to wysmienicie skorygowany obiektyw , ale i T daje dobre zdjecia. Wogole T. jest znany z ostro rysujacych obiektywow i nie zawsze zadawalajacego naopedu AF . mechanicznie jest lepiej niz w obiektywach kitowych.
Cytat:
2. Problem z ff/bf - gdzieś czytałem ze to nie zależy jedynie od samego Tamrona a także od puszki - jak będzie wyglądała sprawa z 50d ?
tym sobie nie lam glowy .
c 50d ma kompensacje softwarowa.
jesli cos byloby nie tak to skompensujesz bf/ff.
w stalce skompensujesz calkowicie . W tamronie mam nadzieje ze tez.
W bardzo rozpietych zoomach jedna poprawka nie wystarcza , ale ten nie jest b rozpiety wiec moze byc dobrze.
Mam jednego tylko tamrona ( inny ) i jest to jedynyn obiektyw , ktory u mnie nie wymagal pod aps-c poprawki , a wiec da sie zrobic dobrze ostrzacy obiektyw. To nie bedzie w c50d zasadniczym problemem.
Cytat:
3. Gdzie ewentualnie kupić Tamrona aby był ostry ( Warszawa) i jak sprawdzić ff/bf .
sprawdzenie w sklepie przy zakupie nie jest proste. Mozna wylapac tylko grube bledy , a te wystepuja rzadko. Na moniotorze aparatu nie da sie rzeczywiscie dobrze ocenic ostrosci obiektywu.
Zrob moze par zdjec probnych ulicy , znaki drogowe , nr samochodow i ocen na komputerze ( moze pzwola w sklepie) jak rozklada sie ostrosc w stosunku do celu.
Cytat:
Sporo pytań ale proszę o konkretne odpowiedzi
Pozdrawiam
[/QUOTE].