550D vs. NX10 vs. EPL-1 vs. GF1
Mam kupić aparat, kolejny ;)
550D - aparat nie może być wiesz taki profesjonalny, z teleskopem więc zestaw od serca tj. 550D z 18-200IS na starcie odpada
NX10 plus zoom kit.
Pytania:
- czy znajdują się gdzieś bezpośrednie porównania w trudnych warunkach (generalnie ogólnie pojęte indoors, 2700-3500K) NX10 vs. E-PL1
Chodzi mi o ilość detalu, którą jeszcze zostawia Samsung. Nie przewiduję używać ISO mniejszego niż 800, za to bardzo często w automacie i tu następne pytanie: jaką strategię ma światłomierz: czy wydłuża czas do powiedzmy 1/10 i dopiero po tym czasie włącza h-ISO czy też, jak stary kompakt Panasa, zatrzyma się na 1/30 i wali iso 500 i wyżej.
- czy AF NX10 jest zauważalnie szybszy od E-PL1 (nie interesują mnie E-P1/2)?; pytanie do osób z tych miast, w których są markety z obydwoma modelami :evil:
E-PL1 plus zoom kit
Pytania:
- czy jeśli włączę face detection to szybciej zrobię fotkę niż bez tej funkcji?
Aparat ma dosłownie zastępować kompakt, czyli czas złapania AF nie może być dłuższy. Ma się jakościowo wyrabiać (+ dla Olka za mega wypasione jotpegi plus ultra przyjemne ziarno). Mniej ważna cena, video nie potrzebne. Bardzo mile widziany inteligenty tryb auto.
Nieistotny ekran (MF nie brany pod uwagę)
Panas GF1 plus kit zoom ze względu na tragiczne kolory skóry w jpg (w porównaniu do Oly) oraz cenę (też w porównaniu do Oly) na tą chwilę odpada.
NX10 - czy jest w stanie ktoś mnie przekonać .jpg samplami z iso 800-3200-6400 (cropy), przedstawiającymi ludzi, że w tym przypadku aps-c da mi więcej (detalu) niż E-PL1?