Wczoraj niechcaco dotknalem paluchem do obiektywu A75. Pojawila sie przez to jakas rozmyta plama, ktora na szczescie nie wplywa na jakos zdjec. Jednak chcialbym to usunac. Jak to zrobic, lub gdzie sie zglosic, zeby ktos to usunal?
Wersja do druku
Wczoraj niechcaco dotknalem paluchem do obiektywu A75. Pojawila sie przez to jakas rozmyta plama, ktora na szczescie nie wplywa na jakos zdjec. Jednak chcialbym to usunac. Jak to zrobic, lub gdzie sie zglosic, zeby ktos to usunal?
>> Tutaj << zostal juz poruszony ten temat
I dodatkowo juz po wyczyszczeniu na przyszlosc - tulejka i filtr UV (Hama, Hoya HMC, byle nie King i inne taniochy) - lepiej i latwiej wyczyscic filtr niz ryzykowac zarysowanie obiektywu. po to ten filtr jest - chronic przed uszkodzeniami i zanieczyszczeniami.
Ale te filtry czasami się wymienia i wpadaja jakieś paprochy.
Gdzieś kiedys czytałem, że paprochy na zewnętrznym szkle praktycznie nie wpływają na jakość zdięć. :mrgreen:
Tylko wtedy gdy sie zarysuje. Polara na filtr UV mozna bez obaw nakercic, nie trzeba jednego na drugiego nakrecac. Co oznacza ze paprochy przy wymianie filtra wystapia okolo 1000 razy rzadziej niz zabrudzenia bezposrednio soczewki gdy sie tego filtra nie zalozy.Cytat:
Zamieszczone przez Aszu
W ogole nie mam pomyslu po co taki komentarz tak BTW :roll: .
Bez przesady tulejka z UV do A75!Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
wystarczy troche delikatniej obchodzic sie z obiektywem, a jak kleja sie paluszki to zestawik czyszczacy - starczy na bardzo dlugo!Cytat:
Vitez napisał:
I dodatkowo juz po wyczyszczeniu na przyszlosc - tulejka i filtr UV (Hama, Hoya HMC, byle nie King i inne taniochy) - lepiej i latwiej wyczyscic filtr niz ryzykowac zarysowanie obiektywu. po to ten filtr jest - chronic przed uszkodzeniami i zanieczyszczeniami.
Bez przesady tulejka z UV do A75!
nie wiem Vitez ale twoja porada chyba za dobrze nie wypadla, nie spotkalem jeszcze osob ktore by do kompaktu zakladaly nasadki z filtrem...
Jakos nie wiedze w tym nic nadwyczajnego. Ja stosowalem do A80 i uwazam ze sie sprawdzala w 100% Poza tym sluzyla mi takze do nakrecenia filtra polaryzacyjnego.Cytat:
Zamieszczone przez Algier
Ja zakladalem do G3, mam kilkunastu znajomych co zakladaja (G3, A60, A80, jakies Minolty).Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
Jak dominique ponizej napisal - sprawdza sie w 100% by chronic obiektyw przed zabrudzeniami, zarysowaniami, uszkodzeniami.
Latwiej i wygodniej i bez obawy czysci sie filtr UV na tulejce niz ryzykuje zarysowaniem obiektywu.
Taniej kosztuje wymiana uszkodzonego filtru niz obiektywu - dlatego tym ktorym sie zabrudzi obiektyw zawsze radze - jesli chca uniknac kolejnych ryzykownych czyszczen obiektywu to tulejka z filtrem jest dobrym rozwiazaniem.
Ja to swój czyszczę kosmykiem waty nawilżonej spirytusem salicylowym (żadne patyczki do uszu,pendzelk, bibułki itp...) SPIRYT+WATA I ZERO RYS .A wszelkie paprochy usuwam strumieniem powietrza :)