Czy jest mozliwe sciągnąc skąs plik RAW z wzornikiem ColorChecker Passport, lub moze ktos posiada bylbym wdzieczny...
Wersja do druku
Czy jest mozliwe sciągnąc skąs plik RAW z wzornikiem ColorChecker Passport, lub moze ktos posiada bylbym wdzieczny...
Chyba nie znajdziesz, poza tym z samym wzornikiem nic nie zdziałasz.
Potrzebujesz foty wzornika w danych warunkach oświetleniowych żeby ustawić WB w swoich fotach.
ok, dziekuje, myslalem ze jak bede mial plik RAW wzornika przy dziennym swietle to mi cos da....
Potrzebujesz fotografii wzornika z Twojego aparatu w danych warunkach oświetleniowych. Cudze fotki nadają sie tylko do oglądania ale zwykle mało ciekawe są ;-)
Trzeba kupić lub pożyczyć wzornik i program. Dla przeciętnych warunków 3-4 profile wystarczą a korzyści z robienia profili przy każdej sesji są minimalne. Natomiast sam profil warto zrobić. Aparaty jednak odbiegają od "sredniej" zrobionej przez Adobe w ACR. Dotychczas robiłem profile w kilkunastu aparatach. Wszędzie różnice były znaczne. Najmniejsze, o dziwo, w G11 - profil Adobe praktycznie niczym się nie różnił (niuanse ale bardzo drobne). Tyle, że bez zrobienia profilu nikt nie jest w stanie powiedzieć czy dany egzemplarz jest choćby zbliżony. Dwa różne aparaty dają dwa różne profile - nawet jeśli oba to 1Ds3 i oba robione w idealnie tych samych warunkach.
Chodzi o pełny profil czy jedynie o poprawę balansu bieli?
To Kolego nie tak jak piszesz ,zupełnie nie tak.Poczytaj jak sugerowałem tutki Janusza Body.Jak zrozumiesz proste o fotografii prawdy tam zawarte,no i popracujesz :-) to :zanim postarzejesz się i będziesz miał pieniądze na zakupy :smile:
będziesz robił świetne zdjęcia czymkolwiek.Nie martw się o pieniądze,poczytaj,zrozum,fotografuj..Będzie ok.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Qrczaki, a może poświęcisz dwie min. na obejrzenie czegoś na co inni stracili wiele godz. tworząc materiał w Tips Tricks? <.?":IIIIIIrwa
Widzisz nie wiem gdzie mieszkasz .Ja w pobliżu Bydgoszczy [!600 m.] Jesli mógłbym w czymś pomóc to nie ma sprawy.Odezwij się na priv.Swoją drogą to Ludzie no ,podawajcie choćby "województwo",please [jak mówią rosjanie]
Są inne tańsze produkty, przeznaczone głównie do poprawy WB. ColorChecker to w pierwszej linii narzędzie własnie do profilowania.
http://allegro.pl/item916725832_szar...pokrowiec.html
http://allegro.pl/item913060393_prod...ra_kartka.html
To tylko przykłady. Nie znam tych produktów, ani nie używałem, ale maja swoje grono wielbicieli.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie do końca rozumiem o co chodzi