-
Ziarniste zdjęcia nocne
Cześć
Robiłem ostatnio zdjęcia nocne i niebo na nich wyszło mi bardzo brzydkie - ziarniste. Np takie jak to:
http://www.pleneri.com/wp-content/up...sakwowy-51.jpg
Co mam zrobić? Czy jakos można temu zaradzić po zrobieniu zdjęcia i jak tego uniknąć w czasie robienia zdjęć
Z góry dzięki za pomoc
-
Zdjęcie jest przede wszystkim przeostrzone, zamieść oryginał z exifem.
Generalnie, żeby uniknąć ziarnistości to najlepiej robić na jak najmniejszym ISO i najkrótszym czasie.
-
A czy możesz podlinkować oryginalne zdjęcie? Na załączonym bardziej jest widoczna dewastacja spowodowana algorytmem kompresji do jpg, niż szum o którym piszesz. Dysponując oryginałem z exif, będzie można powiedzieć coś na temat parametrów jakie były użyte przy fotografowaniu.
-
-
postaram się podesłać orginalne zdjęcie przed zapisaniem w formacie JPG
Zdjęcia robione były w ISO 800
-
zdjecia nocne robi sie przy ISO 100 i na statywie
-
To akurat było robione na statywie
Dzięki za informację o czułości, do tej pory nie robiłem zdjęć w nocy i myślałem, że jak jest ciemno to trzeba ustawić stosunkowo wysoką czułość
-
Ten statyw po coś jest...
Mianowicie po to, aby móc dowolnie wydłużyć czas naświetlania, czyli zredukować czułość (dla lepszej jakości) oraz domknąć przysłonę (dla ostrości).
-
Tak z ciekawości: jakim aparatem popełniłeś tą fotkę?
-
Poza uwagami, które koledzy już napisali ( niskie ISO max.100, statyw, odpowiedni czas naświetlania, przysłona) dodałbym jeszcze odpowiednia pora tzw. "złota godzina" :-D. Gdyż zdjęcia nocne wbrew pozorom nie robi się w nocy ale trochę po zachodzie słońca gdy nieboskłon jest jeszcze niebiesko-granatowy co wraz z żółtymi barwami świateł daje ciekawy efekt :shock:.