Problem z zarządzaniem kolorami...
Szanowni Koleżanki i Koledzy,
staram się doprowadzić do ładu zarządzanie kolorem w moim kompie, ale mimo lektury helpów i przegladaniu "szukajek"poległem...rozregulowawszy system totalnie :roll:.
Dlatego uprzejmie proszę o odpowiedzi na następujące pytania:
Środowisko:
Mam NVidie GeForce 6600. Monitor Belinea 102035W.
Software do monitora i karty: w autostarcie jest NVidia Nwiz i NvMediaCenter.
Robie RAW'y. Używam DPP i próbuję CS3.
Z foto-laba dostałem profil ICC maszyny.
Teraz niestety pytania:
A. Monitor:
Monitor można regulować "pokrętłami", z aplikacji Nvidia Control Panel a jeszcze dodatkowo Adobe Gamma. I pewno na milion innych sposobów. Co używać do regulacji, co wyrzucić, a co ustawic na defaulty aby doprowadzic do tego, by obraz kontrolny w JPG i wydruk kontrolny, oba otrzymane z foto-laba, wyglądały tak samo? I żeby potem można było myśleć o utworzeniu profilu?
1. "Pokrętła" monitora ustawiłem na "default" Czy to OK?
2. Na karcie Windows/.../Właściwości: Monitor/Zarządzanie Kolorami mam ustawione teraz "sRGB Color Space Profile".
Czy to OK?
3. Mam w "autostarcie" Nvidia Control Panel.
W zakładce "Wyreguluj ustawienia kolorów pulpitu" po milione prób i kombinacji ustawiłem jest teraz wszystko na
"default". Czy to jest OK? Czy też powinienem tą aplikację kompletnie wyrzucić?
4. Mam "Adobe Gamma". Ten nie jest w autostarcie. Czy powienien być w autostarcie?
5. No i teraz, po ustawiniu monitora czym utworzyć profil dla monitora? Adobe Gamma?
B: Software:
1. W Digital Photo Professional mam na razie:
Preferences/Color managment/For Display: sRGB. Czy powinienem to zmienic na mój profil monitora, gdy w końcu uda mi się go zrobić?
2. Dla druku zdjęc mam orginalny profil z laba, wrzuciłem do do Windows/system32/spool/drivers/color, a w DPP, okno Preferences/...Color Managment/Printing Profile wyswietla mi się tylko jakiś SRGB IEC.... . Jak zmusić DPP by zobaczył i zechciał zastosować profil laba?
3. W CS3 color settings/working spaces: mam ustawione sRGB IEC.... Czy to OK?
4. I znów zupełnie nie mogę znaleźć, gdzie podać profil drukarki (otrzymany z laba).
O rany, help, pleaseeeeeee...
Pozdrawia skołowany Leopold
PS. Uprzejmie informuję, że:
jestem forumowym "początkującym"
przeczytałem tonę przewodników, helpów, szukajek itp.
całkiem głupi nie jestem
więc za odpowiedzi typu "szukajka" albo "już było" serdecznie z góry dziekuję :)