Temat przeznaczony dla mojego tytulowego brzdąca i prob zatrzymania czasu.
Na pierwszy rzut zwracam sie z pytaniem, ktora Waszym zdaniem wersja lepsza:
1.
2.
Wersja do druku
dla mnie raczej 2
a czy druga dwójka ta poprawiona nie ma, oprócz zadrapania usuniętego, jeszcze bardziej histogramu w prawo pociągniętego ?
no i odbijając: czym jest blik w oku/oczach dziecka ?
światło zastane czy lampa ?
i jakie szkło ?
dużo pytań, wiem, a czasu mało :)
pozdrawiam
Tylko i wyłącznie 1.
Na zajęciach w ciemnii >2< wylądowałaby w koszu.
Chyba,że chciałeś uzyskać coś na kształt high key,ale moim zdaniem nie jest to udana próba...
Dwojka poprawiona ma jeszcze histogram w prawo delikatnie :)
A co do odbicia pileczki to lampa odbita za mna, 45 stopni w tyl nad glowa, za soba mialem sklepienie z bialej sciany i bialego sufitu. Niestety wanienka z mlodym troche nie fortunnie ustawiona pod zyrandolem dala dwa dodatkowe nieporzadane bliki.
A co do szkla to 28 1.8. Jak oceniasz perspektywe, bo wielu ludzi balo sie w tego typu szkle znieksztalcen przy fotach z malej odleglosci i twierdzili, ze min odleglosc od obiektu, aby uniknac znieksztalcen to 1 m. Tak w wieksosci portretowek sie przyjelo. Ta fota byl robiona z max 60/70 cm i nie wiem, albo jestem slepy, albo ja znieksztalcen nie widze.
Tu jest moj porblem, wiem jedno wielkie G o high keyu i wydaje mi sie, ze przesuwanie histogramu na prawo zalatwi sprawe. Z racji, ze efekt high keya w pyte mi sie podoba to znasz jakies miejsca w sieci, ktore traktuja o tym w prosty sposob? Raczej prosilbym o dosc ogolnikowe porady, bo Lightrooma, ani PSa nie posiadam, a piracic nie zamierzam.
A juz tak calkiem na marginesie to niestety, ale obrabiam foty na lapie i dopiero spojrzenie pod pewnymi katami daje mi w pelni obraz miernej namiastki high keya jaka popelnilem.
Mnie numer 1 bardziej sie widzi.
Wpisz sobie w youtube hi-key photoshop i inne kombinacje slow. Znajdziesz pewnie tutoriale
ja tam lubie jak zdjęcia dzieci są kolorowe, takie jakieś pozytywne skojarzenia to ze sobą niesie...optymistyczne
Z gustami sie nie dyskutuje, jedni wola kolorowe, inni czarno-biale. Ja sam mam hopla na punkcie B&W i wcale dla mnie nie niosa one zadnych pesymistycznych przeslan.
Merauder, widze ze tez masz dzieciecego hopla :-) Swietne fotki, super model(/ka?), ostatnia widzalbym troszke jasniej.