Mam pytanko jakim narzędziem w PS należy poprawiać "walące się ściany" przy zdjęciach architektury ? Ktoś coś mówił o perspektywie, ale nie znalazłem takiego narzędzia ?
Wersja do druku
Mam pytanko jakim narzędziem w PS należy poprawiać "walące się ściany" przy zdjęciach architektury ? Ktoś coś mówił o perspektywie, ale nie znalazłem takiego narzędzia ?
1. Ctrl + T na wybranej warstwie (czy tle),
2. Trzymajac Shift + Ctrl ciagniesz za gorne (lewy i prawy) pkty i wyciagasz je na boki tak aby sciany byly proste. Najlepiej widok zmniejszyc do 50-66% i dac full screen bo pkty napewno beda poza zdjeciem...
Jesli bedziesz mial problemy daj znac.
Hmmm.. Na mój gust najlepiej postąpić tak: Edycja > Przekształć > Perspektywa... Potem wyciągnac boki jak powiedział mój przedmówca (tylko że to sie bedzie działo proporcjonalnie).
To nie wszystko - powinieneś potem jeszcze naprawić zrąbane proporcje - wyciągnać obraz w góre (jeśli jest miejsce) lub go zciesnić, za pomoca "zniekształć" lub "swobodnie przekształć" (czyli ctrl+T :wink: ) - ciągnąc za środkowe punkty (górne lub boczne). A potem skadrowac.
Techniki opisane w najnowszym KŚ Ekspert (na przykladzie PS Elements):
http://www.ks-ekspert.pl/images/nowosci/big/2952.jpg Polecam :wink:
Dzięki. Już zrobiłem jedno zdjęcie. Kurde no super sprawa :) A już myślałem, że będę musiał składać kasę na TS-E. I niech mi ktoś jeszcze powie że fotografia cyfrowa jest gorsza od analogowej :)
Sproboj zrobic zdjecie kontrastowe.Cytat:
Zamieszczone przez Shadow
Sproboj zrobic zdjecie czarno biale z ladnym, nieregularnym ziarnem i super poltonami, kontrastami itp.
Ale taka dyskusja juz wiele razy miala miejsce... po prostu ostrozniejszy badz z takimi stwierdzeniami bo przy niektorych typach zdjec i zastosowaniach fotografia cyfrowa JEST gorsza od analogowej.
Np twoje prostowanie scian w PS ma sie nijak i jakosciowo jest spoooro gorsze od zdjec architektury robionych aparatem wielkoformatowym (szczegoly, odwzorowanie, perspektywa).
Ja jestem zwolennikiem postępu technologicznego i uważam że dni fotografii analogowej są już policzone. To zupełnie tak samo jak z płytami winylowymi a kompaktami. Kto dzisiaj słucha takich płyt ? Garstka maniaków. Teraz wszystkie starocie się odszumia, cyfryzuje i pali na kompakty z dopiskiem Digital Remix, żeby jeszcze trochę kasy zarobić. Podobny los czeka fotografię tradycyjną. Pozostaną przy niej tylko wielcy artyści i kilku sentymentalnych gości. Oczywiście proces ten potrwa jeszcze kilka może kilkanaście lat, ale uważam że sprawa jest już przesądzona. Zresztą co tu dużo mówić. Wystarczy sprawdzić wyniki sprzedaży cyfraków w przeciągu ostatniego roku. Ostatnio słyszałem w radio że cyfraki stanowiły około 60% wszystkich sprzedanych aparatów oczywiście w USA.
Tego nie neguje. Twierdze tylko ze sa jeszcze pewne dziedziny fotografii w ktorych sprzet cyfrowy nie umywa sie do analogowego dlatego uwazam ze mozna kledze Shadowowi powiedziec ze fotografia cyfrowa jest gorsza od analogowej, a zarazem bywa tez lepsza. Nie lubie stwierdzen radykalnych dlatego zamarudzilem 8) .Cytat:
Zamieszczone przez Shadow
A chociazby w temacie tego watku - do profesjonalnej fotografii architektury uzywa sie tylko aparatow wielkoformatowych... no ostatecznie sredni format z obiektywem shift... a nie cyfrowek i Photoshopa.
znalazlem na plytce plugin do PS o nazwie Perspektive - nie pamietam nazwy poducenta, jak go zainstaluje i przetestuje to napisze jakies opinie....
prawie wszystko mowie prawie mozna przeksztalcic przy uzyciu odpowiednich filtrówCytat:
Shadow napisał:
I niech mi ktoś jeszcze powie że fotografia cyfrowa jest gorsza od analogowej
Sproboj zrobic zdjecie kontrastowe.
Sproboj zrobic zdjecie czarno biale z ladnym, nieregularnym ziarnem i super poltonami, kontrastami itp.
Ale taka dyskusja juz wiele razy miala miejsce... po prostu ostrozniejszy badz z takimi stwierdzeniami bo przy niektorych typach zdjec i zastosowaniach fotografia cyfrowa JEST gorsza od analogowej.
Np twoje prostowanie scian w PS ma sie nijak i jakosciowo jest spoooro gorsze od zdjec architektury robionych aparatem wielkoformatowym (szczegoly, odwzorowanie, perspektywa).
sa takie filtry ktore potrafia dzialac cuda...
Zdecydowanie wole gdy to fotograf i materialy/sprzet jakich uzywa wg wlasnego doswiadczenia i pomyslu dzialaja cuda... a nie komputer :? .Cytat:
Zamieszczone przez Przemek Białek
poczekajmy jeszcze troche jak aparaty cyfrowe wyposaza w 64mpix to niewiem czy ktos bedzie mogl odroznic czym to zrobione!Cytat:
Zdecydowanie wole gdy to fotograf i materialy/sprzet jakich uzywa wg wlasnego doswiadczenia i pomyslu dzialaja cuda... a nie komputer