Witam, mam bardzo zwięzłe i krótkie pytanie, mianowicie na ile strzałów obliczony jest palnik lampy 430ex??
Wersja do druku
Witam, mam bardzo zwięzłe i krótkie pytanie, mianowicie na ile strzałów obliczony jest palnik lampy 430ex??
Na dwa z pięści i jeden z buta. :mrgreen:
Ktoś w ogóle podaje takie dane?
Skoro wiemy np na ile klapnięć obliczona jest migawka, to pewnie wiadomo jak wytrzymała jest lampa.
Według mnie to dwie różne sprawy... Migawka klepie praktycznie cały czas z taką samą siłą (jedynie z różnym czasem), natomiast w lampie możesz korygować moc, więc np. błyskając non stop pełną mocą żywot palnika będzie krótszy niż jedynie doświetlając subtelnym błyskiem.
Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę. :)
No i co rozumiemy przez wytzymałość ? Kiedy się spali czy kiedy zżółknie. No a jak zacznie żółknąć to jaka rozbieżność ze stanem początkowym może być uznana za zużycie palnika, dyskwalifikujące go do dalszego użytkowania ?
Tu znaczenie mają dwie rzeczy: matowienie odbłyśnika (moc) i jego żółknięcie (temperatura barwowa światła). Niemniej wątpliwe aby którykolwiek z producentów chwalił się takimi danymi, choć pewnie je posiadają.
Jakieś dane wynikające z własnych doświadczeń?? po jakim czasie lampa wam się w jakikolwiek sposób zepsuła tzn nie nadawała się do użytku wskutek zużycia czegokolwiek, być może źle postawiłem pytanie.
Moja 430-tka ma prawie dwa lata, żadnych zażółceń ani spadku mocy nie zaobserwowałem.
pewnie według producenta ok 10k błysków ale w praktyce
powinna wytrzymać ponad 100k.
Miałem już takie lampy którymi tyle błysków zrobiłem i były sprawne.
Zdarza się też że niektóre egzemplarze padają już po kilku tysiącach
w właśnie taka 580ex2 mi się ostatnio trafiła (3mieś pracy i mniej niż 10k błysków) loteria :(
To chyba tak jak z żarówką jedna świeci 1 dzień a druga 2 lata