witam.mam takie pytanie,a mianowicie szukam obiektywu do fotografowania wnętrz mieszkań,jestem wynajemca i czeto potrzebuje zdjec do ogloszen,posiadam eos 400 d,i chce robic zdjecia przy swietle zastanym.maksymalna cena to 2000 zl.
Wersja do druku
witam.mam takie pytanie,a mianowicie szukam obiektywu do fotografowania wnętrz mieszkań,jestem wynajemca i czeto potrzebuje zdjec do ogloszen,posiadam eos 400 d,i chce robic zdjecia przy swietle zastanym.maksymalna cena to 2000 zl.
Szeroki kąt (sigma 10-20) + statyw?
Sigmę dorwiesz używaną za 1600zl, a statyw kupisz za resztę.
I już, ciasne przestrzenie Ci nie straszne, a światło zastane wystarczające (no,chyba, że mieszkania uciekają :P).
10mm F4 czy nawet 5.6 wystarczy, no chyba, ze bedzie to pomieszczenie typu ciemnica w piwnicy.
Po pierwsze do wnętrz 28/1,8 to nawet na FF może być za wąski.Po drugie takie światło w szkle w tego typu fotografii nie jest potrzebne gdyż i tak się przymyka by uzyskać ostrość w całym kadrze.
Sigma 10-20 lub Tamron 10-24 będą w sam raz.Do tego statyw i możesz działać.Jeśli nadal będzie za wąsko możesz pomyśleć o fish-u Samyang 8mm ale nie wiem czy efekty z niego będą pożądane na tego typu zdjęciach.
Ja tez obstawałbym przy sigmie 10-20 (ewentualnie tamronik 10-24) + statyw.
10-20 do wnętrz jest fajny. Szkoda tylko, że nie ma czegoś pokroju 7-8mm o odwzorowaniu prostokątnym - to by było coś. A dać się pewnie da, vide Sigma 12-24 na FF.