Witam
Poniżej kilka fotek z wyjazdów. Proszę o krytyczne oceny, obiecuję że się nie obrażę ;)
1. Ku pamięci tych co nie doszli (pomnik ofiar gór)
2. Karkonowski highway o świcie
3. Śnieżka
Wersja do druku
Witam
Poniżej kilka fotek z wyjazdów. Proszę o krytyczne oceny, obiecuję że się nie obrażę ;)
1. Ku pamięci tych co nie doszli (pomnik ofiar gór)
2. Karkonowski highway o świcie
3. Śnieżka
Jako że prezentujesz moje rodzinne tereny, czuję się zobowiązany napisać kilka słów:
Ad1. Fajny ponury klimacik, jednak brakuje mi tu wyraźniejszego wyeksponowania 1-go planu, poza tym zdjecie trochę nieostre. Ja bym poczekał na lepsze światło w tym miejscu
Ad2. Niestety dla mnie nic specjalnego.
Ad3. I tu zdjęcie dobrze "rokowało", niestety nie złapałaś tego światła, co się pojawia po prawej stronie.
Światło światłem, takie sobie, ale #1 jest fotką z przekazem, choć wprost podanym. MZ, dobre foto. Kadr niezły, powalczyłbym z mocniejszą odróbką (może B-W?), aby nadać zdjęciu silniejszy wydźwięk emocjonalny.
Dzięki za opinie.
W jedynce rzeczywiście pobawię się jeszcze obróbką i wkleję efekt do porównania. Caveman, fota nie jest nie ostra, tylko ostrość jest na pierwszym planie f 9.0. Dla drugiego planu dałem clarity - 40 i może stąd to wrażenie :).
X-mac ma rację, miało być z przesłaniem - taki nie osiągnięty cel w mocnym punkcie, ale odległy przez swoją nie ostrość. Na prawo wolałem mieć smugę chmury przewalającej się przez grzbiet, ale nie zdążyłem z szarą połówką :(. Wyszło "otwarte" niebo, które też działa na wyobraźnie. OK, popracuję nad obróbką :).
Dwójeczkę widzę, ze muszę schować do "szuflady" by przestała pachnieć wiatrem, a wtedy może zniknie magia którą ja widzę i fota stanie się i dla mnie zwyczajna ;).
Trójeczka, światło nie chciało iść do przodu :). Na poważnie, to godzina 11, nie rokowała na nic więcej. Czyżby tak jak w przypadku dwójeczki ? ;)
4. Rodzina na krawędzi :)
Czy to Śnieżne Kotły na 4??
To Śnieżka, widok na Czeską stronę.
Coś innego
5. Metropolis ???