nieech mi ktos pomoże...
raw jest w porzadku a przy zapisie na jpg wychodzi jakis fioletowy zafarb.
profile sie zgadzaja wiec i have no idea co to..
HELP :cry:
Wersja do druku
nieech mi ktos pomoże...
raw jest w porzadku a przy zapisie na jpg wychodzi jakis fioletowy zafarb.
profile sie zgadzaja wiec i have no idea co to..
HELP :cry:
alto poka palete warstw. Mi sie czasami odcienie zmienialy w zaleznosci od ich kolejnosci, przy łączeniu.
A gdyby tak przed zapisaniem dać 'convert to profile' i na sRGB ?
ciagle jest w srgb. ehh.
warstwy nie maja nic do tego bo to przy zapisie sie chrzani nie przy splaszczaniu.
bywało ze skórą podobnie, ale raczej przy zmniejszaniu i kombinacjach z wyostrzaniem...
ustawienia jpg na max?
nie wierzysz ze mam wszedzie srgb?;>
jpg zawsze na max
Witam
Akurat spotkałem się z dość podobnym problemem i też nie wiem, co go powoduje:
1. Otwieram tif w PS. Zapisuję do jpg-a.
2. Otwieram tego jpg-a w IrfanView - i mam inne nasycenie, słabsze (i chyba inne też nieco kolory) niż w widniejącym obok w PS-e tym samym pliku.
3. Zapisuję kopię tego pliku przy pomocy IrfanView (też jpg). Otwieram tę kopię w PS - i na kopii mam kolory jak w IrfanView, a nie jak w oryginale też otwartym w PS.
Stopień kompresji nic tu nie ma na rzeczy. Wygląda, że PS coś zapisuje do jpg-a, co każe mu inaczej go wyświetlać niż robi to IrfanView. Po przepisaniu pliku przy pomocy IrfanView to "coś" jakby się gubi.
Co to jest???
rsaw
W jakiej przestrzeni barw jest ten tiff? Pewnie AdobeRGB. JAK? toto zapisujesz do jpega? Pzrez Save for web? czy przez save as z zaznaczonym okienkiem do jakiej przestrzeni zapisujesz?
Irfan wyświetla toto jako sRGB.
Innymi słowy wszystko się zgadza. Nie kontrolujesz procesu zamiany przestrzeni barw i tyle. :) To samo jest zapewne w przypadku "altowiolistka" - gdzieś jest niejawna konwersja do sRGB najpewniej. Może jakieś "zachowaj numery RGB" albo inne podobne poustawiane w color management.