Czy ktoś wywołał kiedyś jedno zdjęcia w dwóch różnych rozdzielczościach (przygotowane rozdzielczości pod 300 i 400 DPI) o tym samym wymiarze (np. 15 x 21 przy rozdzielczościach: 1795x2480 i 2394x3307)?
Jaka jest rzeczywista różnica w jakości?
Wersja do druku
Czy ktoś wywołał kiedyś jedno zdjęcia w dwóch różnych rozdzielczościach (przygotowane rozdzielczości pod 300 i 400 DPI) o tym samym wymiarze (np. 15 x 21 przy rozdzielczościach: 1795x2480 i 2394x3307)?
Jaka jest rzeczywista różnica w jakości?
Ja wywoływałem kiedyś 15x21cm z canona 20d - ja tam nie widziałem rożnicy.
Ciezko znalezsc (sa?) laba ktory ma maszyne obslugujaca wydruki w 400dpi..Roznica bedzie, ale czy widoczna na odbitce 15x21..
Właśnie coraz więcej jest, niedaleko Ciebie w Trójmieście jest np.:
http://ankaralab.com/
Może to tylko marketing... nie wiem.
Tak więc się zastanawiam, do jakich celów jest to 400 DPI i czy warto robić w 400 zamiast w 300?
Dzieki za namiar;) Wg. mnie ma to sens, zalezy jednak od drukowanych fotek i wielkosci odbitek, czym wiecej szczegolow w zdjeciu i wiekszy rozmiar odbitki to dodatkowe dpi sie przydadza, ale to tylko moje przemyslenia ;)
Wg mnie przy większych rozmiarach odbitek, oglądanych z większej odległości, to właśnie mniejsze DPI wystarcza (oczywiście im większe, tym lepiej) :)
Kiedyś mówiło się, że najlepsza jakość odbitek to 300 DPI, podejrzewam, że te 400 to jest tylko do odróżnienia przez lupę...
Myślę, że można zamknąć temat. Robimy dalej w 300 DPI ;)
Nie zgodze sie z Toba;) Z def. DPI to ilosc punktow/cal, czyli przy odbitce w 400 DPI masz o 100 punktow wiecej w kazdym calu odbitki, co w jasny sposob przeklada sie na ilosc szczegolow widocznych na fotce, ale zeby to zobaczyc trzeba miec duza odbitke.
300 dpi to rozdzielczość wynikająca z natury ludzkiego wzroku. Większe rozdzielczości potrzebne są jedynie fanatykom chodzącym z lupą na wystawy. Takich pacjentów nie interesuje przekaz i treść, a jedynie mały wycinek formy zwany potocznie MYDŁEM :D :D
przy takim formacie odbitek nie będziesz widział żadnej różnicy