Witam, troszkę czasem popstrykuję to tu to tam...:-D.
Czaem trzeba usłyszec pare gorzkich słów, żeby pójśc w dobrym kierunku...:-D...
Tak więc.. proszę o Wasze uwagi..:lol:..
1.
2.
3.
4.
5.
Wersja do druku
Witam, troszkę czasem popstrykuję to tu to tam...:-D.
Czaem trzeba usłyszec pare gorzkich słów, żeby pójśc w dobrym kierunku...:-D...
Tak więc.. proszę o Wasze uwagi..:lol:..
1.
2.
3.
4.
5.
hmm no comment....?? brak komentarzy = zły znak, znaczy się zdjecie nie przyciąga uwagi, bark odbiorców, szukac próbowac dalej.......
na wszelki wypadek (jakby komuś się jednak chciało coś napisac) dodam jeszcze trochę tych pseudo fotów....
6.
7.
8.
Wybacz, ale patrząc na twoje zdjęcia męczy się wzrok. Masz źle przemyślane fotki. Mała głębia ostrości jest stosowana przy naprawdę malutkich żyjątkach. Tak naprawdę to tylko kwiatki (4 i 5) wyszły tak że można z przyjemnością zawiesić wzrok. Żaba, niezbyt przemyślane rozmycie, motyle, ostrość nie tam gdzie potrzeba, mszyce... tu miałeś pole do popisu, ale niepotrzebnie robiłeś z daleka i te rozmycia z przodu i z tyłu ładne ale niepotrzebne. A wystarczyło się skupić na pojedynczym osobniku, ukazać go na co najmniej połowie klatki i to byłoby prawdziwe makro. Jedyne co mi się podoba w zdjęciach to piękne rozmycia tła.
Nie jestem ekspertem od makro, ale na pierwszych dwóch fotkach GO faktycznie jest źle dobrana. Przy ostrzeniu na oko zwierzaka fragment łapy znalazł się w płaszczyźnie ostrości, a pozostała jej częśc nie. IMHO nie wygląda to najlepiej (zwłaszcza na fot. #1). Na fot. #7 jasny kamyk na pierwszym planie mocno odwraca uwagę.
Ale ty tylko takie moje subiektywne wymurzenia.
dzięki za komentarz Bogdan56_Ch,cały czas pracuję i cwicze (może za mało...)
ostrośc niestety czasem mi ucieka... co do mszyc... niestety zdjęcie zrobione C.70-200mm, nie miałem innej możliwości,
z mszycami masz jesce coś takiego:
9.
10.
w celu pozyskiwania opinii (nawet tych negatywnych), prezentuję następną dawkę czegoś co śmien nazywac zdjęciem.....
11.
12.
11 - kadr zbyt centralny ale klimacik jest ;)
12 - to wyszło fajnie!
z mojego (typowo amatorskiego) punktu widzenia, ostatnie zdjecie podoba mi się najbardziej. Co prawda wygląda jak dość spory crop i mozna by było deczko podostrzyć, ale chyba najfajniejsze (-; fajna perspektywa i fajny kadr.
Pozdrawiam
cos na przetrwanie cienych miesięcy...
13.
ostrosc ostrosc i jeszcze raz ostrość może zacznij używać f w okolicy 8 a nawet i więcej ja wiem ze obiektyw jest jasny ale 2,8 przy macro to zdecydowanie za mało. przy strzelaniu z lampy stosuj dyfuzor albo tylko doświetlaj 1/16 lub 1/8.
Pozdro keep practice