Oryginalny plik z 300D ma wielkość ok 3 MB. Po jakiejkolwiek interwencji, np zmiana nazwy w Irfanie jego wielkość zmniejasza się o około 75% !!!
Skąd to się bierze i jakie informacje są tracone?
Wersja do druku
Oryginalny plik z 300D ma wielkość ok 3 MB. Po jakiejkolwiek interwencji, np zmiana nazwy w Irfanie jego wielkość zmniejasza się o około 75% !!!
Skąd to się bierze i jakie informacje są tracone?
format jpg ma rozne stopnie kompresji - Ty masz ustawiony na 75%, czyli tracisz informacje... proponuje przed nacisnieciem Save przyjrzec sie uwaznie okienku i poszukac Jpg quality (lub cos w tym stylu, uwaga: ta opcja moze byc ,,ukreyta'' pod przyciskiem advanced lub podobnym) i zmienic na 95% (lub rownie wysoki, w zaleznosci od upodoban - ale nie 100%).
Właśnie? Dlaczego nie na 100%??Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
bo wynikowy plik bedzie wiekszy niz oryginalny.Cytat:
Zamieszczone przez Robert P.
to jest tak, jakbys zipowal plik juz zzipowany ;)
To akurat jest zle porownanie. Plik kompresowany algorytmem JPEG ktory z zasady samej jest kompresja stratna, po kompresji do 75% traci czesc informacji miedzy innymi o kolorach. Dekompresja tego pliku prowadzi do uzupelnienia tych brakow przez oprogramowanie, jest to efekt tak zwanej quantyzacji, brakujace dane uzupelniane sa przez algorytm przez pobranie danych z sasiednich obszarow. Ponowne skompresowanie tego pliku z 95% czy tez 100% jakoscia powoduje zapisanie tych uzupelnionych danych bez ich obciecia, stad zwiekszenie objetosci pliku. Oczywiscie cala procedura jest o wiele bardziej skomplikowana.Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
A ja mam pytanko w odwrotna strone.
Z aparatu wychodzi plik jpeg wielkosci 2,5-3,5 mb. Wystarczy otworzyc go w PS2 i jego wielkosc roscie do ~22mb. Na koncu, po kadrowaniu i zapisywaniu z kompresja 12 rozmiar jest od 3,5 do 6,5 mb.
Skad takie skoki??
Oakhallow
bo jpg to kompresja a w PS obrabia sie dane nieskompresowane mozna to pozniej zapisac bezstratnie do np TIFFa.. jesli robisz znow jpg to znow kompresujesz
a ja mam inny problem tez zwiazany z wielkoscia pliku
gdy robie zdjecia w raw rozdzielczośc jest 1536x1024
gdy foce w jpg najwieksza dostepna to 3072x2048
czy w raw nie da sie wyciągnąc wiekszej rozdzielczości?
grzebałem troche w ustawieniach aparatu ale nic nie znalazłem - może zle szukam?
a jesli faktycznie nie da sie wyciągnąc wiecej to dlaczego tak jest?
żle go wywołujesz, tak naprawde ma oin te 3072X2048. W czym go obrabiasz w canonowskim sofcie? - Jak tak to tam są chyba 2 funkcje do zmiany raw na jpg i
jedna właśnie zmniejsza rozdzielczość.
Cytat:
Zamieszczone przez pst
Mama mia, mama mia... ;-)
- Jakim aparatem?
- czym te RAWy otwierasz?
- czym obrabiasz?
- na jakiej podstawie twierdzisz, że to 1536x1024
- etc. etc. etc.
Najpierw dostarcz minimum info inaczej próby odpowiedzi to wróżenie z fusów.
Janusz