-
[Gumaty] Portrety
Zacząłem się ostatnio bawić fotografią portretową. Jest to to, co bardzo lubię robić, ale chciałbym to robić lepiej, bo wiem, że nie wychodzi mi to narazie zbyt dobrze. W związku z powyższym chciałbym poddać Waszej ocenie zdjęcia, które stopniowo będę zamieszczał. Patrząc na inne wątki w tej kategorii widzę, że można na Was liczyć w kontekście pomocy.
Nie zanudzam dalej. Zamieszczam więc zdjęcia z niedzielnej sesji:
[1]
[2]
[3]
[4]
[5]
[6]
Na początek tyle. Liczę na konstruktywną krytykę.
-
wypowiem sie jako laik obserwator, dla mnie zdjecia nie maja tego czegos, moze chodzi wlasnie o swiatlo
pozdrawiam :)
-
Światło nieciekawe. No i znowu kobieta pod ścianą. Jakaś plaga.
-
A mogę więcej szczegółów o tym świetle? Stwierdzenie nieciekawe jest bardzo enigmatyczne. A ściana - no cóż taka sesja, następną zrobię gdzie indziej (i nie mam na myśli innej sciany) :D
-
W tej sesyjiiiii brakuje mi kontrastu koloru i światło którym świecisz jest mało plastyczne
kontrast-porównaj 1 z 3
Oczyskiem laika powiem że brak mi również GO ,kadry mało zdecydowane ....blenda od dołu dała ostre światło co mi się nie podoba ...pozdrawiam mam nadzieję że pomogłem choć trochę
-
blenda poszła w ruch - ok, aloe treba uzuwac jej umiejętnie a nie robić cienie pod oczami..
zdjęcia w cieniu niedoświetlone, kompozycyjnie w miarę ok, ale bardzo schematycznie :)
brakuje mi pomysłu i kontaktu z modelką trochę
ćwicz, ćwicz - zobaczysz efekty :)
-
Właśnie nad światłem i nad kontaktem z modelką musze mocno popracować. To była w sumie moja 3-cia sesja w życiu, więc to choć trochę mnie tłumaczy
-
Dodam kolejne zdjęcia pod ocenę. Mam nadzieję, że tym razem będą już lepiej oceniane :)
[7]
[8]
Czekam na uwagi.
-
Na 7 dłoń oparta o ścianę, kiepsko wygląda. Wskazujący i kciuk w takim ustawieniu nasuwają mi skojarzenie jakby modelka instruowała, że tyle słupa trzeba wyciąć, albo takiego wbić gwoździa :lol: Druga dłoń też nieelegancko znika.
Na 8 brak tęczówki moim zdaniem automatycznie wyrzuca to zdjęcie do kosza. Jeszcze gdyby całe oko było zasłonięte...
a tu brak tęczówki ale kąt oka jest- fatalnie to wygląda. Dodatkowo ostrość nietrafiona.
Ogólnie zdjęcia ciemne, tonacyjnie sepio-mdłe (dla kogoś kto nie lubi sepii)
-
Kadrowanie kuleje i ten BW taki jak by prosto z puszki.
Do tego to co powiedzial MarcinG
Cwicz cwiecz i jeszcze raz cwic. Jesli lubisz portrety to pomysl nad canonem 50 1.8