Witam
Czy mial ktos z Was z tymi dwoma obiektywami do czynienia ? Chce w koncu wymienic mojego podstawowego kita, na ktorys z tych dwoch. Ktory byscie mi doradzili. Interesuja mnie rowniez w duzym stopniu zdjecia nocne.
Wersja do druku
Witam
Czy mial ktos z Was z tymi dwoma obiektywami do czynienia ? Chce w koncu wymienic mojego podstawowego kita, na ktorys z tych dwoch. Ktory byscie mi doradzili. Interesuja mnie rowniez w duzym stopniu zdjecia nocne.
Tamron jest fajny. Mam i chwalę ale działa jak wiertarka. Sigma ma HSM ale nie wiem jak z jakością obrazu. A nie myślałeś może o sigmie 18-50 OS HSM 2.8-4,5 ? Przed tamronem tak się zastanawiałem ale testu nie znalazłem więc odpadła.
Pozdrawiam
Konkretnie, to wlasnie chodzi mi o AF 2,8-4,5/18-50 DC OS HSM, ale jak napisales, nie mozna sie o niej nic dowiedziec.
pokop tu na forum, pisane bylo mnogo raza.
oba OK ale tamron czesciej trafia tam gdzie mierzysz oraz bardzo glosny
libertyn lepszy będzie dobry egzemplarz tamrona.
wiem że chodzi Ci o Sigmę 2,8-4,5... ale używaną 2,8 kupisz w cenie nowego Tamrona... miałem Tamrona (sprzedałem bo nie trafiał AF choć szkiełko było bardzo ostre)... potem miałem pierwszą wersję Sigmy 18-50 2,8... pełna dziura mniej ostra niż w Tamronie i AF wolniejszy... teraz ma 18-50 2,8 makro HSM (nie pamiętam czy do Canona jest HSM) i 2,8 jest tak samo ostre jak w Tamronie a do tego bardzo szybki, celny i bezgłośny AF :)... Sigmę kupiłem za 1400 zł... z prawie 2 lenia gwarancją :)
zastanów sie nad takim rozwiązaniem :)
Niestety do Canona sigma nie robi w wersji HSM ani 17-50 f2.8 ani 17-70 a niestety dzisiejszy test optycznych 17-50 OS HSM nie upraszcza wyboru lecz go jeszcze bardziej utrudnia.
Ale... wole mieć celniejszy AF kosztem mniej ostrej optyki. Chyba wypożyczę tą sigmę OS HSM na 3 dni i porównam w praktyce z tamronem kolegi, bo niestety dla Canonierów to jest zasadniczo jedyny obiektyw dla APS-C z porządnym światłem w zakresie 17-50 który rokuje poprawną prace AF( poza oczywiście koszmarnie drogim canonem 17-55), trzeba jeszcze poczekać na test nowego Tamrona 17-50, może poprawili w nim trochę silnik, chociaż w opisach nic o tym nie wspominają. Szkoda :(
Kupiłem tę Sigmę 18-50 OS HSM do 40D. W przyszłym tygodniu przyjdzie, to coś napiszę... Skusił mnie właśnie HSM, cena i kompaktowość - wewnętrzne ogniskowanie i zoomowanie...