Hej!
W jaki sposób płacicie w zagranicznych sklepach/usługach?
Czy jest to przeważnie VISA (ew. inna karta)
czy może jakiś paypal, itp..
Wersja do druku
Hej!
W jaki sposób płacicie w zagranicznych sklepach/usługach?
Czy jest to przeważnie VISA (ew. inna karta)
czy może jakiś paypal, itp..
U mnie - VISA
A jak ma się sprawa z faktycznym bezpieczeństwem takich transakcji?
To zapewne zalezy od tego gdzis sie kupuje. Ja glownie kupuje na Amazonie, choc znana jest jedna ich wpadka jak icm numery kart wyciekly. Ale i tak to moim zdaniem jeden z lepszych tego rodzaju sklepow jesli chodzi o zabezpieczenia. Inna sprrawa, ze mam znajomego bankowca, specjaliste od playnosci kartowych, bankow elektronicznych itp., ktory zna sprawy od 'srodka'. I dlatego - jak twierdzi - nie uzywa zadnych kart platniczych czy bankowmatowych oraz nie korzysta z bankowosci elektronicznej ;-)
To gotówkę zawsze bierze "z okienka"??Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Dokladnie. Prawie pol walizki kasy bo to bardzo ceniony specjalista, tylko, ze sie bankowosci leka ;-)
Hyhy.. No ale taki przynajmniej nie do namierzenia w Matriksie :D
He he, to tak jakby nie chciało się jeść chleba upieczonego przez siebie. ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Siedzę w temacie od lat, korzystam z bankowości internetowej, płacę kartami i nie zdarzyło mi się jeszcze aby mnie ktoś okradł.
Ale przezornego Pan Bóg strzeże, dlatego, wracając do tematu, płacę za kupione towary kartą VISA. Przeznaczyłem na to tylko jedną kartę z mojego portfela i jest to VISA Electron, wydana do konta, na którym mam zawsze nie więcej niż kilkaset złotych (czasami do danej transakcji zasilam je chwilowo wyższą kwotką).
W życiu nie zaryzykowałbym płaceniem w sieci kredytówką. Powiadamianie SMS'em przez bank po każdej operacji (szczególnie tej na minus) jest fenomenalne bo niemal natychmiast zorientowałbym się, gdyby miała miejsce nie moja transakcja z mojego konta.
Bardziej obawiam się nie wywiązania się sprzedawcy z opłaconego z góry zamówienia lub uszkodzenia zakupionej rzeczy przez celnika. Tak już miałem...
Ja podobnie postepuje jak p13ka. karte wypukla trzymam awaryjnie (czasem sie przydaje). Place zwykle visa podlaczona do konta elektronicznego.
No ja myślę właśnie o Electronie do eKonta (mBank), które praktycznie zawsze stoi puste lub ma kwotę < 100 pln.