Canon 70-300/4.5-5.6 Do Is EF USM
Malo kto mial z tym obiektywem do czynienia jak na razie ale moze ktos z Was zrobil jakies zdjecia z ta lufa i moze sie podzielic spostrzezeniami. Potrzebuje po prostu jakies dobre tele do 10d i sie zastanawiam albo nad obiektywem, ktory wymienilem w temacie albo nad 70-200 4L.
jakies sugestie?
Re: Canon 70-300/4.5-5.6 Do Is EF USM
Cytat:
Zamieszczone przez absolut
Malo kto mial z tym obiektywem do czynienia jak na razie ale moze ktos z Was zrobil jakies zdjecia z ta lufa i moze sie podzielic spostrzezeniami. Potrzebuje po prostu jakies dobre tele do 10d i sie zastanawiam albo nad obiektywem, ktory wymienilem w temacie albo nad 70-200 4L.
Mnie tu niedawno Vitez przekonywał (i chyba skutecznie :wink:) że w tych okolicach cenowych lepiej kupić 70-200/2.8L i ewentualnie dokupić potem extender. Do 200mm jakość na pewno lepsza (a po przymknięciu 2.8 do 4.5 to już pewnie prawie stałka). Nawet po dodaniu extendera ciągle nie jest ciemniejszy od DO. Mam nadzieję, że wyleczy mnie z "kompleksu krótkiej lufy" jakiego nabawiłem się jeżdżąc po pokazach lotniczych :)
70-300 DO nie jest zły - jeżeli potrzebujesz czegoś lekkiego i/lub "nie wyróżniającego" się w tłumie, to chyba nie znajdziesz lepszego obiektywu. Jeżeli jednak zależy Ci głównie na jakości, to w tych okolicach cenowych lepsza będzie L-ka.
Cytat:
Mnie tu niedawno Vitez przekonywał (i chyba skutecznie :wink:) że w tych okolicach cenowych lepiej kupić 70-200/2.8L i ewentualnie dokupić potem extender. Do 200mm jakość na pewno lepsza (a po przymknięciu 2.8 do 4.5 to już pewnie prawie stałka).
z extenderem to juz niestety nie na moja kieszen wychodzi, choc jak najbardziej dla osob o zasobniejszym portfelu jest to warta rozwazenia propozycja.
Cytat:
70-300 DO nie jest zły - jeżeli potrzebujesz czegoś lekkiego i/lub "nie wyróżniającego" się w tłumie, to chyba nie znajdziesz lepszego obiektywu. Jeżeli jednak zależy Ci głównie na jakości, to w tych okolicach cenowych lepsza będzie L-ka.
Czy robiles moze cos tym obiektywem czy to takie tylko luzne dywagacje? Z tego co wiem ten obiektyw posiada element optyczny eliminujcy aberracje chromatyczna, ktory byl jedynie wykorzystany wczesniej w L-ce 400mm. Slyszalem wiele dobrego o tym zoomie ale najbardziej interesuja mnie praktyczne rady, ciekawostki uzytkownikow, bo wiadomo, ze czesto co innego pisza w pismach a co innego wychodzi w praktyce.
Natknalem sie jeszcze na inny obiektyw a mianowicie sigme 70-200 ze swiatlem 2.8, ktora jest w dosc korzystnej cenie. Chyba po prostu bedzie trzeba poprobowac rozne sprzety.
A na razie trzeba robic zdjecia tym co sie ma, bo w gruncie rzeczy chodzi o to by caly czas byly jakies pomysly na zdjecia.
Cytat:
Zamieszczone przez absolut
Czy robiles moze cos tym obiektywem czy to takie tylko luzne dywagacje? Z tego co wiem ten obiektyw posiada element optyczny eliminujcy aberracje chromatyczna, ktory byl jedynie wykorzystany wczesniej w L-ce 400mm. Slyszalem wiele dobrego o tym zoomie ale najbardziej interesuja mnie praktyczne rady, ciekawostki uzytkownikow, bo wiadomo, ze czesto co innego pisza w pismach a co innego wychodzi w praktyce.
Jeśli chodzi o optykę i jakość zdjęć: podawałem tu niedawno link do bardzo dobrego testu (e-fotografija czy coś takiego). Na jego podstawie można bardzo wiele powiedziec o obiektywie.
Jesli chodzi o używalność - wagą, rozmiarem, kształtem, możliwościami (IS) jest on bardzo podobny do mojego 28-135 IS i na tej podstawie wyciągam wnioski.
Ciężko Ci będzie znależć użytkowników tego obiektywu :) Za to bardzo łatwo znajdziesz takich, którzy takowych szukają - nikt nie ma ochoty być królikiem doświadczalnym :)
Cytat:
A na razie trzeba robic zdjecia tym co sie ma, bo w gruncie rzeczy chodzi o to by caly czas byly jakies pomysly na zdjecia.
Right :) Ja jednak od jakiegoś czasu widzę, że długości brakuje mi tylko trochę (200mm będzie OK), za to jasności bardziej (f/5.6 przy 135, do tego jeszcze wypada trochę przymknąć). Aż tak bardzo nie zależy mi na wadze - w górach mi niepotrzebne dłuższe tele.