jak w temacie - jaki filterek UV najlepiej do Tamrona 28-75 f2.8 i czy wogole jest sens stosowania filtrow UV skoro samo szklo posiada powloki AR??
jak w temacie - jaki filterek UV najlepiej do Tamrona 28-75 f2.8 i czy wogole jest sens stosowania filtrow UV skoro samo szklo posiada powloki AR??
Raczej srednia albo i wyzsza polka wchodzi w gre. Ja sie zastanawialem nad B&W HMC, Hoya SHMC (ta czarna) tez podobno jest calkiem fajna. Jak chcesz wiecej wydac to Heliopan, ale (z tego co pisali juz tu na forum) roznica miedzy Heliopanem a B&W nie jest duza.
używam Super HMC - jest OK.
NO ja wiem, ze pisales ale B+W widzialem w podobnych cenach i dlatego pytam-oki wiekie dzieki ide za podpowiedzia mmsza i kupuje Hoya SHMC
Dodam jeszcze ze rowniez byla dyskusja na temat czyszczenia tych filtrow i wynikalo ze HOYE bardzo trudno sie czysci...
Mialem Hoye SHMC - cieeezko sie czyscila.
Mam B+W MRC, czysci sie super, roznicy w jakosci zdjec nie widac z filtrem czy bez filtra.
Sugerujesz, iz z Hoya SHMC jest roznica jakosci?? - Czy lepiej dolozyc na B+W MRC??Nie ma to dla mnie jakiegos wielkiego znaczenia przy zakupie jednego filtra - tylko chodzi o to czy jest sens??
Byl watek o filtrach na forum, wiekszosc powwiedziala ze warto.Cytat:
Zamieszczone przez borkomar
No właśnie,a ja kupiłem Hoye Super HMC przed przewałkowaniem lektury i jak już przeczytałem, wtedy zacząłem się martwić, czy aby dobrze zrobiłem nie kupując nieco droższego B+W MRC.Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Zrobiłem kilka fotek z i bez filtra i spadku jakości nie zauważyłem żadnego, ale za to jak przyszło do pierwszego czyszczenia.... no comment :mrgreen:
A co powiecie na filtry Canona?
http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...Type=accessory
Planuje zakup obiektywu i sie zastanawiam czy go od razu nie zamowic z takim filtrem..