-
Stara lampa + 40D ?
Witam,
mam starę lampę made in korea :)
Vivitar Electronic Flash 1900, co ciekawe ma juz wbudowany w siebie kabelek z końcówka PC. Około. 10 cm.
lampa błyska na przycisk test i na zwarcie w stopce.
Zastanawiam sięczymoge ją bezpiecznie podłaczyc zarównodo PC w aparacie jak i do stopki.
napiecie zmierzyłem na stopkach i wyszło ok 40 V.
oraz zastanawiam sie czy moge jednocześnie na stopki założyć 580 EXII, a do PC podłączyć ta stara lampę.
Bo o ile powiedzmy że 40D da rate z akim napięciem, to nie wiem jak zachowa się 580?
-
ps. necie znalazłem info że ta lapa ma od 90 do 127 V
-
Ja mam złe wspomnienie ze starymi lampami błyskowymi. Według mnie lepiej jest kupić nową lampę niż szukać lepszego rozwiązania, przecież dobre błyskacze nie są nawet drogie...
-
no ale podstawową lampę to a mam. 580 EXII.
chciałem poeksperymentować poprostu ze światłem i po to chcę uruchomić druga lampę.
więm że najprościej było by przez fotocelę, ale wolę spytać może ktos już temat przerabiał.
-
Fotocela albo radiówki z allegro. Na body bym nie zakładał. Miałem manualną lampę na body ale z napięciem 5V.
-
w prosty sposób możesz sobie przerobić tą lampę na napięcie bezpieczne dla body za pomocą m.in. optotriaka... poszukaj na forum, albo google jest dokładny przepis...
-
tak czytałem o tym. chyba tak zrobię. świecidelek nigdy nie za wiele :) a mam jeszcze jakis inny wynalazek Rhaco 290 made in western germany :) ale to to juz nawet nie jest na paluszki tylko ładowana z gniazdka :)
-
:)))) lepiej nie kombinować :)