Witam.
Zastanawiam się co wybrać. 5D mark II czy 1D mark III ?
Generalnie fotografia w ruchu często oddalonych obiektów.
Czy może czekać na 1D mark IV ?
Wersja do druku
Witam.
Zastanawiam się co wybrać. 5D mark II czy 1D mark III ?
Generalnie fotografia w ruchu często oddalonych obiektów.
Czy może czekać na 1D mark IV ?
Zawsze mnie rozwala jak ludzie z jakimś tam doświadczeniem zadają tego typu pytania. Skąd mamy wiedzieć czego Ci potrzeba? Skąd mamy wiedzieć czy często korpujesz zdjęcia, jak robisz zdjęcia, jaki af jest Ci potrzebny i w jakich warunkach robisz zdjęcia(itd)?
Dane i opinie na temat obu puszek na forum masz, przemyśl sobie czego Ci w body potrzeba - decyzja trudna nie będzie bo to skrajnie różne puszki.
A co Ci przeszkadza w 30D albo co wiecej chcialbys miec niz puszki z polki xxD ?
Ja majac 2x40D i fotografujac czesto oddalone obiekty w ruchu raczej mysle o (ale na mysleniu sie konczy ;-) ) o 500 f/4 IS niz nowej puszce... No i 5D Mark II to ostatni korpus o ktorym do takich celow bym myslal...
Ok. Dzięki za porady. Zamówiłem 1D MK3.
@Krzychu. Generalnie nic nie przeszkadza. Teraz robię na 40D i 30D ale zawsze marzyłem o 1D. Kolejne zakupy to nowe szkiełka.
Miałeś ciśnienie to kupiłeś jedynkę. 5d do dynamicznych scen nie jest najlepszym wyborem więc pewnie wybrałeś ok. Nie warto było jednak kupić połowę tańszego 1dII lub enki?
Przy zdjęciach lotniczych mark III myślę, że spełni marzenia a jak nie zajmujesz się fotografia zawodowo to marzenia wygrywają.
Co do ciśnienia to w sumie o jedynce myślę od dawna (takiego dawna gdzie Mark III był jeszcze na deskach). Teraz trafiła się okazja 30x0% w Euro i tam też zamówiłem :D
Aby na pewno te ~10 fps bedzie robic roznice w stosunku do 6 fps ? Osobiscie na 40D nie mam zdjec nieostrych z powodu nie nadazajacego AF (jak sa to spowodowane przez operatora) wiec ten argument odpada...
Nie chce Ci bruzdzic jak juz kupiles, a nad 300 f/2.8 IS to sie sam zaczalem powoli zastanawiac :) Jak dolar jeszcze spadnie to kto wie co bedzie ;-)
Na EF 300mm f/2.8 jest dobra cena w www.jr.com - obecnie wychodzi ok 13 tyś PLN, EF 500mm wychodzi 18,5 tyś PLN a 600mm 24 tyś PLN.
Ja to podziwiam :)
O 14:20 zadałeś pytanie, dostałeś 2 odpowiedzi i o 14:50 juz puszkę zamówiłeś :)