Czy jest jakiś sposób na robienie zdjęć w określonych odstępach czasu w 350d? Wiadomo.... Żeby potem złączyć i widzieć efekt - jak na filmie :)
Wersja do druku
Czy jest jakiś sposób na robienie zdjęć w określonych odstępach czasu w 350d? Wiadomo.... Żeby potem złączyć i widzieć efekt - jak na filmie :)
Jedynie co, to wydaje mi się zastosowanie TC-80N3. Ale zakup to sporo kasy. Nie wiem dokładnie.Cytat:
Zamieszczone przez marko-wroclaw
Zastanawiam się też czy byłoby możliwe zastosowanie takiej funkcji w firmwarze...
Tzn, że w funkcjach aparatu byłby dostępny programowalny interwał... :roll:
Może prościej byłoby kupić kamerę video. Opcja TC-80N3 pewnie się sprawdzi ale kosztuje sporo, choć ostatnio gdzieś widziałem dobrą promocję na ten wężyk. Inne opcje to zbyt duże kombinowanie i pewnie nie warte zachodu.
Jeśli chodzi o kamerę to efekt jest bajka...Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Zależy też oczywiście od motywu.
Z tym, że nośniki np. miniDV to też masz najdłuższe 60min/SP.
Także i tutaj występuje konieczność zmiany nośnika co godzine lub co x jeśli nagrywasz w LP. Ogólnie w LP to ja się nie bawię.
W jednej z takich starych kamer VHS, która posiadam jest fajna funkcja interwału czasowego. Możesz sobie np. programować nagrywanie po 3 sekundy co 10 minut. To jest przykład. Albo po kilka klatek co x sekund.
W taki oto sposób może się pobawić w zrobienie filmiku z plastelinowymi ludzikami w roli głównej, ale z tym to już jest mega qpa roboty...
A ja bym proponował jakiś rodzaj wyzwalania z kompa. Nie wiem, czy soft Canona ma taką opcję, ale ja jestem w stanie sobie wyobrazić dość prostą pętelkę w shellu wywołującą gphoto ;-)
Mnie się wydaje, że było tam jakieś wyzwalanie za pomocą kompa, ale nie wiem dokładnie bo nie korzystam za bardzo z tego softu...Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Pozostaje Ci zainstalowanie i sprawdzenie... :)
[QUOTE=marcingreen]W windowsowym jest na pewno.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Z gphoto moze byc gorzej - ostatnio jak sprawdzalem nie dzialalo to zbyt dobrze. Szczerze mowiac w ogule mi to nie dzialalo. Aczkolwiek moze juz jest jakas nowa wersja.
Z drugiej strony, nie bylo to 350...
EDIT:
No i w najnowszej wersji:
Kod:~ > gphoto2 --capture-image
*** Error ***
Sorry, your camera does not support generic capture
ERROR: Could not capture.
*** Error (-6: 'Unsupported operation') ***
For debugging messages, please use the --debug option.
Debugging messages may help finding a solution to your problem.
If you intend to send any error or debug messages to the gphoto
developer mailing list <gphoto-devel@lists.sourceforge.net>, please run
gphoto2 as follows:
env LANG=C gphoto2 --debug --capture-image
Please make sure there is sufficient quoting around the arguments.
~ >
(niemniej jednak, byc moze z 350 dziala)
tak, ten canonowski RemoteCapture ma opcję interwału i opóźnienia. tylko czasy są jakieś dziwne, coś chyba 5 sek. min. odstęp, nie pamiętam dokładnie, bo nie korzystam.Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
drugim rozwiązaniem - dla dużo krótszych czasów - jest multibłysk (stroboskop) w lampie błyskowej. 580EX to ma, wiele innych też...
Uważam, że do sekwencji filmowych zdecydowanie powinna być kamera. Nie uda się uzyskać pewnych efektów z wykorzytaniem tzw. środków zastępczych. Często mawiam klientom, że można przewieźć 10 ton piasku Matizem ale po co jak można wynająć ładowarkę i kparkę ;)Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
Osobiście upatruję sporej szansy w nowych kamerach JVC z zapisem na microdrive lub na wbudowany dysk. Zamierzam zainwestować w taką kamerkę. Nie wspominam już o tych z 3CCD.
Jeśli chodzi o 3CCD to jakośc też bajka... :)Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Jeśli ma się trochę gratów do zabawy z video :cool:
to można bezpośrednio podłączyć kamerę do jednostki przechwytującej obraz live i wtedy jedynym ograniczeniem może być właśnie wielkość dysku HD.