Mam pytanie, wyczytałem że w tym obiektywie trzeba ręcznie ostrzyć, tylko pytanie: czy na matówce pojawia się czerwony kwadracik od AF i aparat robi "beep" czy trzeba to robić na oko?
Wersja do druku
Mam pytanie, wyczytałem że w tym obiektywie trzeba ręcznie ostrzyć, tylko pytanie: czy na matówce pojawia się czerwony kwadracik od AF i aparat robi "beep" czy trzeba to robić na oko?
Na oko. Ale można wykorzystać naniesioną na obiektywie skale odległości i głębi ostrości...
Dużo tego ostrzenia nie ma.:smile: Ustawisz 0,5 m i f 5,6 i robisz.Pozdrawiam
[Tak dokładnie to w kazdym przypadku zależy od tego co chcesz sfotografować].Nieskończoność w ogóle, niezależnie od szkła ustawiam niezwykle rzadko.Korzystam z pojęcia hiperfokalnej.W tym szkle przy ustawieniu jw. masz praktycznie wszystko ostre co przed Tobą.Nie mam obecnie tego szkła więc nie moge spojrzeć na skalę GO.Ale jak pamiętam to tak było. :smile:
Ja młody gniewny to i manualnie raczej nie miałem potrzeby ostrzyć, ale zawsze wydawało mi się, że hiperfokalną uzyskuje się poprzez ustawienie właśnie na nieskończoność. Co prawda fish-eye może troszkę się tutaj różnić, ale hmmm widocznie jestem niedouczony ;)
Otóż nie. Jeżeli wykorzystujemy oznaczenia na obiektywie, to nieskończoność ustawiamy naprzeciw symbolu przysłony, której mamy zamiar użyć. Po "drugiej stronie" skali będziemy widzieć od jakiej odległości będzie ostro...Cytat:
zawsze wydawało mi się, że hiperfokalną uzyskuje się poprzez ustawienie właśnie na nieskończoność.