więc mam takie pytanko
jak myślicie, kiedy canon doda IS do obiektywu 24-70 2.8 ?
i czy sądzicie że warto poczekać, czy po prostu kupić to co jest teraz (tzn bez IS)..
Wersja do druku
więc mam takie pytanko
jak myślicie, kiedy canon doda IS do obiektywu 24-70 2.8 ?
i czy sądzicie że warto poczekać, czy po prostu kupić to co jest teraz (tzn bez IS)..
Sądzę, że nie ma na forum wróżek, magów i przybyszów z przyszłości...
Pozdrawiam
jak masz czas, to czekaj, nadzieja matką ........
nie doda
Sigma w nowej wersji 24-70 nie dodała, Nikon w swoim (znacznie lepszym) 24-70 nie dodał, Canon też nie doda. Canon nie daje IS w nic co nie sięgnie ponad 100mm, a i to nie zawsze.
Chcesz 24-70 f/2.8 z IS-em? Kup Sony i Carl Zeissa - tam jest stabilizacja matrycy.
Albo Olka z jego 14-35 f/2 (ekw. 28-70 f/2) - też ma stabilizację matrycy.
Ewentualnie Pentaxa (nowy K7 wydaje się całkiem sensowny).
Oni dają stabilizację w body, więc każde szkiełko, nawet ultraszeroki kąt ma stabilizację.
U Canona się tego nie doczekasz, bo kto by kupił np. 70-200 IS (nie ważne f/4 czy f/2.8) jeśli wersje bez IS są tańsze.
jak ci do szczescia potrzebny IS czekaj , tylko bog wie ile...
Jak boisz się wtopić kasę to zapoznaj się z Tamronem 28-75 przed zakupem i ewentualnie...
fajnie by było :d
Dziękuję, bo właśnie o taką odpowiedź mi chodziło! Tzn o to że IS nic mi nie da na tak krótkiej ogniskowej. Narazie strzelam 40D i nie planuje tego zmieniać (przynajmniej nie na inną markę..)
z tego co mi wiadomo canon 70-200 f2.8 ma opcje IS, czy się mylę?Cytat:
U Canona się tego nie doczekasz, bo kto by kupił np. 70-200 IS (nie ważne f/4 czy f/2.8) jeśli wersje bez IS są tańsze.
Są dwie wersje tego obiektywu: jedna posiada IS, druga nie.
Od siebie dodam że popieram to co napisał gietrzy o Tamronie 28-75 - posiadam coś takiego, porównywałem z dwoma egzemplarzami C 24-70, na 70@2,8 jeden był troszeczkę ostrzejszy od mojego Tamrona, drugi mniej ostry.
a coz to za smiala teza? Daje tyle samo co i na dlugiej. Pozwala wyeliminowac poruszenie zdjecie przy dluzszych czasach. Czy to ze 24-105 IS ma stabilizacje oznacza ze na 105 ona cos daje a na 24 nie?
Podalem dwa przyklady: czyli 18-55 IS oraz 17-55 f/2.8 IS a jest jeszcze 17-85 IS.