-
[ozi_78] Walia Snowdonia
-
Nie lubię HDR-ów, PSucia też i do tej pory nic mi się nie odmieniło, wolę "nurt klasyczny", tj. z wykorzystaniem odpowiedniego oświetlenia naturalnego ->phos+graphein. Twoje HDR-y jednak nie są aż tak rażące, dlatego całkiem przyjemnie się je ogląda. Co najbardziej rzuca się w oczy to stalowo-szare niebo (rzeczywiście aż takie było?) i skałki jak na tanich kliszach z lat 70-80ch - swoją drogą ciekawy efekt starego analoga;)
Bardzo fajnie Ci wyszło, a i krajobrazy piękne, natomiast Krzychu miał rację (w I. odsłonie), że swobodnie można było się pokusić o pojedynczą ekspozycję, oczywiście nie w samo południe, choć i tak na Wyspach kontrasty są mniejsze niż nad M. Śródziemnym albo w Afryce (-> fotki dr11).
Udanych prac, ozi_78!:)
-
Dodam że po większości zdjęc w ogóle nie widać że to HDR...
-
Widać doskonale bo na tych fotach nie ma ani światła ani cienie - imo są płaskie a co za tym idzie do mnie w ogóle nie przemawiają.
-
Ja bardzo lubię hdr, ale nie do wszystkiego on pasuje,
tak właśnie jest tutaj, hdr trochę "na siłę",
efekt szarego niebo jest typowy dla programów które montują hdr i jest zmorą zazwyczaj trzeba takie niebo poprawiać w ps
Chętnie zobaczyłbym te zdjęcia bez obróbki w hdrze.
-
dobrze mówią, za dużo obróbki
-
-
O widzę kolega z Nuneaton :). Jakoś oryginały mi bardziej podchodzą, ale ja się nie znam na widoczkach.
-
Jakieś takie niedoświetlone i ta winieta też niespecjalnie pasuje.
-
zdjęcia były robione przy silnym świetle dziennym z filtrem Cookin P Grad ND8, a częsć z Cokin P Light Tobacco [zd. nr.8].. , winieta od filter holder-a.., mnie się akurat takie szarawe niebo podoba i taki efekt chciałem uzyskać ale to kwestia gustu oczywiście,
fotki też mi się wydają troche płaskie, trzeba by pewnie było przy większej przysłonie robić.. no i z filtrów też trzeba umieć korzystać he, człowiek się uczy na błędach.. dzięki za komentarze..