witam
zakupiłem nową kartę SDHC 4GB kingstona
czy należy tę kartę sformatować w aparacie by działała czy te karty nie wymagają takiego zabiegu
dzięki
Wersja do druku
witam
zakupiłem nową kartę SDHC 4GB kingstona
czy należy tę kartę sformatować w aparacie by działała czy te karty nie wymagają takiego zabiegu
dzięki
Lepiej zacząć od formatowania. Karta powinna być wstępnie sformatowana, ale lepiej nie narażać się na niespodzianki.
a można sformatować w kompie?
gdzie w 450d jest opcja formatowania?
Lepiej w korpusie.
W menu 4 zakładka, 4 pozycja od góry - formatowanie.
Formatowanie jest m.in. procesem przygotowania nośnika danych do zapisu danych - ta operacja wykonywana na pececie czy też w aparacie w sumie daje ten sam efekt.
a tak właściwie - po co sie formatuje :)?
po kupieniu SanDics'a Extreme III 8gb, nie formatowałem go tylko od razu robiłem zdjęcia. wszystko czyta, i aparat i czytnik itp.
Poszukaj sobie tutaj: http://www.google.pl/ jak nie masz fachowej literatury pod ręką.
szukałem.
nic szczególnego, bo bzdury typu 'błędnie będzie numerował' albo 'na wszelki wypadek formatuj, nic ci sie nie stane jak to zrobisz' mnie nie przekonują w momencie gdy mi numeruje poprawnie, również po zmianie karty na inną i nic sie tez nie stało jak tego NIE zrobiłem (nie formatowałem)
a fachowej literatury nie mam pod ręką, więc jeśli ktoś zna FAKTYCZNY powód, dla którego powinienem to zrobić teraz (po tym jak wszystko sprawnie działa), niech mnie oświeci :]
ale z doświadczenia. a nie 'bo lepiej w razie czego'.
każdy tylko pisze 'formatuj formatuj' a nikt nie pisze tak właściwie DLACZEGO i co sie stanie jak nie sformatuje.
poza tym, ze tak na prawde nic sie nie stało (:
PS. rozróżniam oczywiście przełożenie karty z innego aparatu a włożenie nowej. acz po przełożeniu innej i NIE formatowaniu też było wszystko ok, numeracja z nowej też była zachowana.