-
obiektyw do eos 300
Witam pierwszy raz na tym forum
Jestem posiadaczem analogowej lustrzanki EOS 300. Po kilkuletnią przygodzie z cyfrową i zmianie stajni na NIKONA, chciałbym ją reanimować (4 lata temu padł napęd w obiektywie Sigmy 28-105, zresztą zawsze był trochę ciemny 3,5 i mydlany). Teraz myślę o stałce 85 mm. Jakiego rodzaju obiektywu szukać i gdzie???
Dzięki z ewentulaną poradę
-
Witam szanownego kolegę. A czy kolega wie co to wyszukiwarka? Istnieje coś takiego jak Google... Jest i na Allegro dział fotografia... Dla chcącego nic trudnego. Jedynym ograniczeniem może być tylko grubość Twojego portfela... Udanych łowów...
-
No tak, ale chcę się zorientować w temacie. Np w przypadku Nikona, Sigma uchodzi za gorszy zamiennik, rzekomo przy Canonie jest inaczej. Czy szukać stałek Canona, czy Sigmy lub Tamrona??? W przypadku Nikkorów są stare niedrogie stałki, czy Canon ma coś takiego (obiektywy za 400-600 zł starej konstrukcji ale przyzwoite optycznie?). Szukam samodzielnie, ale chodzi mi raczej o porady dotyczące sytuacji na rynku obiektywów do analogów - jeżeli jest tak że trzeba za takie portretowe szkło zapłacić np. minimum 1600, to da mi do myślenia, czy "reanimować" system.
-
Jak Cię stać to szukaj w Canonie. Osobiście, aktualnie, jestem na etapie dualizmu, rozwarstwienia między analogiem a cyfrą. Większość rodzimej "szklarni" podpinam pod dslr ( uważam że fotografia cyfrowa, w mniejszym stopniu wybacza błędy natury technicznej) pod analoga, z pełną satysfakcją, podpinam wszelakie wynalazki na M 42 i też jest fajnie. Niestety pierwotne slr (od czasu gdy moja lepsza połówka wyeksmitowała mnie z mojej łazienko-ciemni) umiera śmiercią naturalną :cry:.
-
Dzięki. A przechodząc do szczegółów. W przypadku M42 rozumiem, że tylko manual. W przypadku Canona znalazłem takie szkło: Canon EF 50mm f/1.8 II (ok400-500 zł.). Czy to będzie miało AF na EOSIE 300?? Czy to format DX czy FX?
-
EF 50 1.8 ma AF - prawie wszystkie obiektywy oznaczone EF mają silnik auto-focusa. W Canonie odpowiednikiem obiekywów DX są te oznaczone EF-S. Wszystkie obiektywy EF są przeznaczone do pełnoklatkowych aparatów (więc obsłużą także te niepełnoklatkowe).
-
Wiesz co Mate00sh przejrzałem stare zdjęcie z tego EOSa to jednak w przypadku balansu bieli i zakresu tonalnego wygrywa on z cyfrą, również DX. Wiem że to nie odkrycie :). W 2003 kupiłem małpkę canona A70, potem były kolejne kompakty, w końcu wróciłem do dlsr (Nikon D40X). Teraz jak patrzę na te zdjęcia z małpek to mi żal d. ściska że tyle lat zmarnowałem. Trzeba było korzystać z EOSa i czekać aż lustrzanki stanieją. Chyba w ramach powrotu do analoga najpierw wypróbuję stary zestaw - w Sigmie nadal działa manual :) za pomocą zielonej kropy poradzę sobie z ostrością przy portretach. W ramach obecnej pory roku ciemny koniec 105/5,6 jest to wykorzystania.