Kolejny problem z 5D pilne ? Popsute pliki
Witam
Już kiedyś pytałam na forum co może dziać się z moją kartą CF gdyż nie chcą się z niej zgrywać zdjęcia ( widoczne w aparacie ) ale przez czytnik nie dają się zgrać.
Generalnie wkładałam inną kartę do aparatu robiłam kilka zdjęć, i potem czytnik też wariował, nie widzał zdjęć...albo widział tylko część.
Wyrzuciłam karty CF , kupiłam nowe
Wyrzuciłam czytnik , kupiłam nowy.
Było dobrze przez 3 tygodnie. Dziś chcę zgrać zdjęcia i oto co zapisał aparat przy dwóch zdjęciach
http://s1.zapodaj.net/4578714.png.html
I zaczynam się zastanawiać o co chodzi ? czy to wina karty (sundisc extreme) czy może aparat jakoś zdjęcia psuje.
Trochę mam stresa bo jutro zlecenia a ja się boję żeby mi nie zaczął takich fotek robić.
Czy ta przykładowa fotka to wina karty czy raczej aparatu :( ?
Dodam że 99% zdjęć jest dobrych tylko 2 są takie popsute.
Jakiś pech normalnie ostatni z tymi kartami i 5D.
pozdrawiam
5D bardzo dlugo zapisuje z bufora ca CF
Pozwole sobie opisac moj problem w tym watku, gdyz swa materia pasuje do tematu. Kupilem niedawno 5D i jestem niemile zaskoczony czasem zapisu z bufora na karte CF - jest bardzo dlugi. Uzywajac JPG czas od wykonania zdjecia do wyswietlenia na LCD wynosi troche ponad 2s, a dla RAW nawet ponad 3s. Jest to zdecydowanie za dlugo. Opierajac sie na testach dpreview.com ten czas, w obu wypadkach, powinien wynosic ok. 1.2s. Sprawdzalem to z roznymi kartami i wynik jest zawsze taki sam. Posiadam tez 40D i na tych samych kartach wynik jest OK, tzn. zgodny z wynikami testow dla 40D na dpreview.com, czyli ok. 1.1s.
Inny test za dpreview.com: wykonalem 13 RAW w serii i czekalem, az zakonczy sie zapis z bufora na CF. Zajelo to mojemu 5D ok. 38s. Na dpreview.com ten czas wynosi 19.4s na karcie 1GB SanDisk Estreme III. Mowie o parametrze write complete z tego testu. Ja z Extreme III mam tylko 2GB i takiej wlasnie uzylem.
Drodzy forumowicze, czy moglibyscie powiedziec mi jakie sa Wasze czasy? Co radzicie?