Mysle nad zakupem czegos dobrego 200mm z swiatlem 2.8. Mysle od stalce 200mm F2.8 lub zoom 70-200 F2.8 (bez IS, z IS mnie nie stac na chwile obecna). Jak sie maja te dwa szkla w 200mm i przeslonie 2.8 ??? Co jest ostrzejsze, jak dziala AF itd.
Wersja do druku
Mysle nad zakupem czegos dobrego 200mm z swiatlem 2.8. Mysle od stalce 200mm F2.8 lub zoom 70-200 F2.8 (bez IS, z IS mnie nie stac na chwile obecna). Jak sie maja te dwa szkla w 200mm i przeslonie 2.8 ??? Co jest ostrzejsze, jak dziala AF itd.
mam 70-200/2.8 bez IS
jest swietne na calej ogniskowej i b.szybkie
czasem zoom sie przydaje - to jedyny moj zoom
stalka na pewno duzo lzejsza, jednak kadrujac sie nabiegasz
jakosc pewnie ciut lepsza ale na te ciut mozna przymknac oko
200/2.8L II jest minimalnie ostrzejsze, bez winiety, ma cieplejsze kolorki i z dużo szybszym, rewelacyjnym AF.
Ale ogólnie jakiejś dużej różnicy w jakości nie ma na korzyść stałki więc zastanów się czy warto tracić na uniwersalności zooma. Kupiłem 200/2.8L II bo mam już 135L i 85L II więc cięzkiego i większego zooma nie było sensu a różnica w cenie duża.
Ja zmieniłbym tylko na wersję IS, najlepszy zoom jakiego miałem.
Stałka czarna, mniejsza i lżejsza. Ja kupiłem 85/1,8 i 200/2,8 bo z zoomami tak mam, że i tak korzystam gównie ze skrajnych położeń :). http://www.wlcastleman.com/equip/rev...t/bokeh/200mm/
tu widać drobną różnicę w ostrości i rozmyciu tła.
Wlasnie glowne zalety stalki to waga, jest czarna (uzywana do fotografowanie przyrody) , rozmiar i nieco ostrzejsza. Szkoda, ze tylko nieco ostrzejsza :/
http://www.wlcastleman.com/equip/rev...t/bokeh/200mm/
Czy to sa crop 1:1 ? Tzn jak klikam i wyskakuje wieksze w nowym oknie to sa 1:1?
Widze, ze 2.8 IS jest sporo mniej ostra.
Juz kiedys robilem takie porownanie z Jacem. Zamiescil je z tego co pamietam na CB wiec wystarczy poszukac. Ja mialem naprawde ostra sztuke 70-200 non IS f/2.8 a Jac ma 200mm. Roznica jednak w ostrosci na 200mm przy f/2.8 byla widoczna a do tego ladniejsze kolory nalezaly rowniez do stalki. Nie pamietam winietowania ale juz w tych 2 sprawach stalka wygrywala znaczaco. Oczywiscie nigdy nie pobije uniwersalnosci zoomowania jednak sorzedalem 70-200 wlasnie dla tych rozmiarow i koloru zbyt rzucajacego sie w oczy (nawet na wakacjach poza krajem).
Sęk w tym, że dzisiaj dostępność tego szkła jest niewielka.
Ktorego i gdzie? W naszym kraju czy wogole?